Binnenland

Remkes vindt onderzoek politie Arnhem onvolledig

DEN HAAG (ANP) - Het rapport van de onafhankelijke commissie die onderzoek heeft gedaan naar mogelijke wantoestanden in het politiekorps Gelderland-Midden is „onvolledig.”

15 September 2006 20:20Gewijzigd op 14 November 2020 04:06

Dat zei minister Remkes (Binnenlandse Zaken) vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad. Hij is het met de korpsbeheerder, burgemeester Pauline Krikke van Arnhem, eens dat er vervolgonderzoek moet komen. Daarbij moet sprake zijn van hoor en wederhoor en ook de rol van de korpsbeheerder zelf dient aan bod komen, vindt Remkes. Hij zei behoorlijk geschrokken te zijn van de inhoud van het rapport.Ook betreurt de bewindsman de imagoschade die daardoor is ontstaan. Volgens hem moet er daarom met de grootst mogelijke spoed vervolgonderzoek komen waarbij de onderste steen bovenkomt. „Dit beeld mag niet wekenlang boven de markt zweven”, zei Remkes.

Uit het rapport bleek woensdag dat binnen het korps allerlei verhalen over leidinggevenden die elkaar zouden bevoordelen, zonder expliciete bewijzen daarvoor, een heel eigen leven zijn gaan leiden. Volgens de commissie is dat de bron van de grote onrust waar het korps nu al tijden mee kampt. Krikke wist wel van de dossiers met klachten en geruchten, maar zei dat zij zich niet eerder realiseerde dat de onrust in het korps zo groot was.

Oud-korpschef Kees Bakker en oud-plaatsvervangend korpschef André de Vries zijn woedend over de manier waarop hun integriteit in twijfel is getrokken in het rapport. Volgens hen zijn ze nooit gehoord door de commissie. Remkes zei dat hij zich iets kan voorstellen bij hun commentaar. Het vervolgonderzoek moet „zorgvuldiger.”

Remkes heeft zich erover verbaasd dat het rapport al is gepubliceerd. Volgens hem had de zogeheten beheersdriehoek (korpsbeheerder, hoofdofficier van justitie en de korpschef) ook kunnen besluiten eerst vervolgonderzoek te laten doen en in afwachting van de uitkomsten daarvan de publicatie op te schorten.

De driehoek laat nu onderzoeken of de afhandeling van alle dossiers voldoende is geweest. Zonodig worden dossiers heropend. Alle bevindingen zullen in openheid met het hele korps worden besproken, aldus Krikke. Wie het onderzoek gaat doen, is nog niet bekend.

De politievakorganisatie ACP vindt het heel belangrijk dat er vervolgonderzoek komt. Voor ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp is het echter onbegrijpelijk dat de driehoek in verband met de rol van korpsbeheerder Krikke zelf de regie over dat onderzoek voert. Ook haar rol in deze kwestie moet volgens Van de Kamp „onafhankelijk” worden bekeken. „Er moet een onafhankelijk onderzoek naar de feiten en ook naar de rol van de korpsbeheerder mevrouw Krikke komen”, meent de ACP-voorman. „Het zou vreemd zijn als zij een oordeel over zichzelf gaat vellen. Daarom vind ik dat het onderzoek onder leiding van minister Remkes zelf moet komen te staan”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer