„Geloven in de Bijlmer is leuke dingen doen”
AMSTERDAM - Samen fitnessen, werken in een moestuin of een computercursus volgen. Veel christenen, moslims en hindoes in de Amsterdamse Bijlmer beleven hun godsdienst niet alleen in de kerk of thuis. Geloven is ook ”fellowshippen”: elkaar helpen en samen leuke dingen doen.
Zoals in de Taibahmoskee. Daar krijgen tienermeisjes iedere woensdag kookles. En elke week kunnen leden van de evangelische gemeente King of kings zich in hun mooiste kleren laten fotograferen.„Religie is een belangrijk ankerpunt van nieuwkomers in de Bijlmer”, zegt Liane van der Linden, directeur van Imagine IC, een instelling die de cultuur van migranten in Nederland verbeeldt. „Daarom is het belangrijk om de sociale aspecten van godsdienst in het oog te houden. Religie is óók ontmoeting en uitwisseling.”
Niet in één gebouw
Precieze cijfers over het aantal christenen, moslims en hindoes in de Bijlmer, die zo’n 85.000 inwoners telt, heeft ze niet. Bekend is wel dat er in deze Amsterdamse wijk meer dan honderd verschillende kerken zijn. Een tweede kerkverzamelgebouw, waarvan verschillende kerkjes gebruik zullen maken, is in de maak. Het bestaande gebouw barst uit zijn voegen.
„Maar”, nuanceert Van der Linden, „Je ziet ook dat geloofsgemeenschappen liever niet bij elkaar in één gebouw zitten. Dat kan komen door verschillende opvattingen over religieuze dogma’s, maar ook omdat ze liever een preek in hun eigen taal horen. In de Bijlmer wonen bijvoorbeeld veel moslims uit Suriname, Pakistan en Iran. Ze worden geacht met elkaar te bidden, terwijl de etnische achtergrond heel verschillend is.”
Ontmoeting
Met de tentoonstelling ”Ik geloof in de Bijlmer” wil Imagine IC laten zien hoe verschillende migrantengemeenschappen in Amsterdam-Zuidoost hun godsdienst belijden. En dat is niet alleen de boodschap verkondigen, aldus Van der Linden. „Kerkdiensten duren niet zomaar een uur, maar vaak een halve zondag. Het is echt ook een moment van ontmoeting.”
De tentoonstelling is samengesteld door christenen, moslims en hindoes zelf. „Wij wilden niet zelf gaan vertellen hoe er hier in de Bijlmer wordt geloofd. Dat hebben we aan hen gevraagd”, zegt Van der Linden. „Dat stereotype beeld van dansende mensen, dat kennen we wel. Maar dat gelovigen van verschillende godsdiensten op maandag naar de moestuin gaan, dat weten we niet.”
Met een fototoestel in de hand gingen tien mensen op pad. Het leverde foto’s op van lijkwassers, van musicerende gemeenteleden en van klaagmoeders die tieners opvangen.
Beriel Castillion is zo’n klaagmoeder. „Mijn huis is een veilige haven voor jongeren die in de knoop zitten”, zegt ze. „Jongeren kunnen altijd met hun verhaal bij mij terecht.”
Een andere foto toont een visverkoper. Hij vertelt wat het christelijke geloof voor hem betekent. „De vis staat symbool voor Christus. Vissen is ook mijn sterrenbeeld, maar daar hecht ik niet zo veel waarde aan. Ik hoef niet elke dag mijn horoscoop te lezen. Geef mij maar de dagtekst.”
Preek
In de expositieruimte is nog meer te zien en te horen. In een geluidsfragment promoot broeder Emmanuel van de King of kingsgemeente een kinderdienst. Er staan acht computers, waarop geloofsgemeenschappen zich presenteren via hun website. Verder klinkt er gospelmuziek, een preek in een moskee.
Achter twee gordijnen is een huiskamer nagebootst. Er staat een altaartje, waar hindoes bidden, bloemen leggen of wierook aansteken. Op de tv een beeldje van Jezus en wat kunstbloemen „Het waren allemaal cadeautjes van bekenden”, aldus de eigenaresse. „Het beeld van Jezus heb ik vorig jaar gekocht. Het was een cadeau voor moederdag. Mijn moeder is erg gelovig en had het die periode erg moeilijk.”
Een tiener in rood T-shirt is op dit moment de enige bezoeker. „Ik heb maar twaalf minuten; dan beginnen de lessen weer.” Hij bestudeert een luchtfoto van de Bijlmer, die een hele wand bestrijkt. Vlaggetjes geven precies aan waar zich een godsdienstige gemeenschap bevindt. Heeft hij iets met religie? „Nee dat niet echt. Maar ik woon mijn hele leven al in de Bijlmer. Een leraar raadde me aan hier eens een kijkje te nemen.”
Het is bijna een uur. Hij belooft nog eens terug te komen. „Het is toch een beetje te veel voor een paar minuten.”
De tentoonstelling ”Ik geloof in de Bijlmer” is te zien in het gebouw van Imagine IC, Bijlmerplein 1006-1108 in Amsterdam. De expositie loopt tot 18 november en is geopend van dinsdag tot zaterdag van 11.00-17.00 uur; donderdag tot 21.00 uur. Voor meer informatie: www.imagineIC.nl en 020-4894866.