Buitenland

Partijgenoten verwerpen voorstel Bush

NEW YORK - President Bush heeft donderdag een bezoek gebracht aan het Capitool om bij zijn partijgenoten te lobbyen voor plannen om hardere verhoortechnieken voor terreurverdachten mogelijk te maken. Vooraanstaande Republieken hekelen de presidentiële voorstellen, omdat ze de Conventie van Genève op losse schroeven plaatsen.

Van onze correspondent
15 September 2006 11:46Gewijzigd op 14 November 2020 04:06

Ondanks het ongebruikelijke uitstapje naar het parlementsgebouw, keurde de defensiecommissie van de Senaat enkele uren later een voorstel voor militaire tribunalen goed dat ingaat tegen de plannen van de president.„Ik zal elk wetsvoorstel verwerpen dat onvoldoende duidelijkheid schept voor mijn voorstel”, zei Bush later tegenover journalisten. Volgens het voorstel van Bush zou men tijdens terreurprocessen informatie voor verdachten mogen achterhouden; ook zou informatie zijn toegestaan die door marteling is verkregen. Voor dit laatste punt is volgens Washington een ruimere interpretatie vereist van de Conventies van Genève betreffende de behandeling van krijgsgevangenen.

Het is precies dit laatste punt dat drie zwaargewichten onder de Republikeinen niet bevalt. Het gaat om John McCain, John Warner en Lindsey Graham. De laatste is militair advocaat geweest, terwijl Warner voorzitter is van de defensiecommissie van de Senaat. McCain is niet alleen defensiespecialist, maar heeft indertijd zelf vijf jaar doorgebracht in Noord-Vietnamese krijgsgevangenschap. Het drietal kreeg donderdag per brief ook nog steun van Colin Powell, voormalig voorzitter van de verenigde chefs van staven en oud-minister van Buitenlandse Zaken.

De critici van Bush’ voorstel maken groot bezwaar tegen een eigen Amerikaanse herinterpretatie van de volgens de regering „verouderde en vage” formulering van artikel 3 van de Conventies van Genève. Dit artikel verbiedt een wrede en vernederende behandeling van krijgsgevangenen. Als de VS dit artikel naar eigen goeddunken interpreteert, dan kan Washington er weinig tegen doen wanneer andere staten dat ook doen. „Daarmee brengen wij Amerikaanse militairen die in de toekomst gevangen worden genomen in groot gevaar”, aldus Graham.

McCain wijst erop dat informatie die door marteling wordt verkregen gewoonlijk niet betrouwbaar is. Bovendien is het toepassen van wat de regering „bijzondere ondervragingstechnieken” noemt volgens de senator immoreel. Het plan van Bush schaadt Amerika ook internationaal, signaleert Powell. „De wereld begint in toenemende mate vraagtekens te zetten bij de morele basis van onze strijd tegen het terrorisme”, aldus Powell in zijn brief.

Dit conflict tussen Bush en zijn Republikeinse critici komt de Republikeinse Partij twee maanden voor de parlementaire verkiezingen erg ongelegen. Het voorstel dat de defensiecommissie van de Senaat donderdag goedkeurde komt waarschijnlijk volgende week al ter stemming in de voltallige Senaat.

In de juridische commissie van de Senaat was donderdag overigens voldoende steun voor het afluisterprogramma van de regering-Bush. Dat stuitte echter op oppositie in het Huis van Afgevaardigden, waar niet alleen de Democraten maar opnieuw een groep Republikeinen vraagtekens zetten bij dit programma, dat volgens de critici gemakkelijk kan leiden tot schending van de burgerrechten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer