Bijna iedereen voelt zich veilig op school
DEN HAAG (ANP) – Leerlingen en personeel voelen zich veilig op school. Meer dan 90 procent, staat in de Veiligheidsmonitor die Onderwijsminister Maria van der Hoeven donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
En als leerlingen en leraren zich wel onveilig voelen, komt dat het vaakst door verbaal geweld. Volgens de monitor van het Instituut Toegepaste Sociale wetenschappen (ITS) zegt gemiddeld bijna 4 procent van de leerlingen weleens drugs mee naar school te nemen en 5 procent stelt wel eens een wapen mee te nemen.Van der Hoeven heeft in 2004 90 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de aanpak van veiligheid op scholen. Inmiddels heeft bijna driekwart van de middelbare scholen een buitenschoolse voorziening waarin leerlingen tijdelijk onderwijs krijgen en waarin wordt gewerkt aan hun gedrag. Dat staat in een notitie over de stand van zaken rond de aanpak van veiligheid op scholen en de opvang van risicoleerlingen. Van der Hoeven stuurde deze notitie samen met de Veiligheidsmonitor naar de Tweede Kamer.
Probleemleerlingen werden in 2005 op 63 procent van de basisscholen geholpen door een team van de school, de leerplichtambtenaar, maatschappelijk werk, bureau Jeugdzorg en de politie. Zulke teams deden hun werk vorig jaar op 91 procent van de middelbare scholen en op 65 procent van de mbo–scholen.
Scholen voor moeilijk opvoedbare kinderen zouden vanaf vorig jaar duizend extra plaatsen krijgen. Daarvan zijn nu 400 gerealiseerd, maar de minister verwacht dat nog dit jaar alle duizend plekken er zijn. „In de praktijk is gebleken dat de afstemming en het maken van afspraken meer tijd kost dan voorzien. Ook bleek het soms lastig om huisvesting te organiseren", aldus het ministerie van Onderwijs.