Economie

CNV: Weinig motivatie om meer te werken

AMSTERDAM (ANP) – De vakcentrale CNV gelooft niet dat mensen in Nederland langer gaan werken, zoals werkgevers en de politiek willen. Daarvoor ontbreekt het te veel werknemers aan plezier in het werk. Er moet meer geïnvesteerd worden in scholing en carrièrekansen om ze te motiveren. Ook is er betere kinderopvang, meer ouderschaps– en bevallingsverlof en voldoende respect voor oudere werknemers nodig.

14 September 2006 13:32Gewijzigd op 14 November 2020 04:06

De vakcentrale presenteerde donderdag een onderzoek naar plezier in het werk tegelijk met de agenda voor cao–onderhandelingen in 2007. Van de werknemers zou 16 procent het niet naar zijn zin hebben op zijn werk en twijfelt 27 procent daarover. „Dat is zorgelijk", aldus CNV–voorzitter René Paas. „We hebben de komende jaren een enorme klus te klaren. Vergrijzing, toenemende kosten en concurrentie vanuit het buitenland. Dit lukt ons niet als maar 57 procent van de mensen gemotiveerd is".Om de stijgende kosten van de vergrijzing voor een belangrijk deel op te vangen zeiden werkgevers en de vakbeweging in Sociaal–Economische Raad onlangs nog dat dat in tien jaar tijd de arbeidsdeelname moet stijgen van 72 tot 80 procent van de beroepsbevolking. Dat betekent dat er 500.000 meer mensen aan het werk moeten.

Plezier in het werk is volgens cao–coördinator Rienk van Splunder van het CNV echter niet te regelen met een artikel in een collectieve arbeidsovereenkomst. Volgens hem is het sleutelwoord zeggenschap. „Als we van mensen vragen om meer en/of langer te werken, moet het mogelijk zijn dat zij zelf keuzes maken".

Langer werken is volgens hem alleen mogelijk als werk met privé te combineren is. Daarbij gaat het om zeggenschap over flexibele werktijden en dat je in goed overleg met je werkgever kan afspreken dat je om 18.00 uur je kind kan ophalen van de opvang. Maar ook dat ouderen „geen douw krijgen" en kunnen kiezen voor een functie die bij hen past.

Twee jaar geleden probeerde het CNV al tevergeefs het taboe weg te nemen voor vrijwillige demotie. Bij het teruggaan uit een hogere functie naar een lagere betrekking zijn dan afspraken nodig om de inkomensachteruitgang op te vangen.

Verder wil Van Splunder hardere afspraken in cao’s over scholing. Werknemers moeten een opeisbaar recht krijgen om te investeren in hun loopbaan. Nu klaagt ruim de helft over tekortschietende leidinggevenden en zien zeven op de tien geringe carrièrekansen. Daardoor zijn ze onzeker over het behoud van werk.

De looneis van het CNV wordt later dit jaar bekend gemaakt. Maar Van Splunder heeft eerder al aangegeven aan te koersen op een maximale looneis voor volgend jaar van 1 procent boven de inflatie. Dan zou met een prijsstijging van 1,5 procent een eis van 2,5 procent betekenen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer