Deel Biesbosch wordt overloopgebied
DRIMMELEN - De Noord-Brabantse gedeputeerde A. Moons heeft woensdagavond in de Brabantse Biesbosch het startsein gegeven aan het project Zuiderklip. Dat moet helpen toekomstige overstromingen in Zuid-Holland te voorkomen.
Het 300 hectare grote gebied Zuiderklip maakt deel uit van een reeks maatregelen om in totaal 2500 hectare langs de benedenrivieren bij de Biesbosch als overloopgebied te kunnen gebruiken.Zuiderklip in het hart van Nationaal Park de Biesbosch is in de jaren tachtig aangelegd als vierde waterspaarbekken. Het was speciaal bedoeld voor de drinkwatervoorziening van Rotterdam, maar toen het werk klaar was, bleek het daarvoor niet meer nodig.
De Zuiderklip bestaat uit een aantal polders (Turfzakken, Kwestieus, Moordplaat, Lepelaar en De Plomp) met een metershoge dijk eromheen. Door dijkafgraving aan de oost- en de westzijde van de randdijk van de Zuiderklip kan hoogwater over een breedte van 300 tot 500 meter het gebied instromen. Door het gebied komt een brede en 1,70 meter diepe geul die aan twee kanten in open verbinding staat met de rivier de Amer.
Het gebied wordt door de aanpassing teruggegeven aan de natuur. Door verschillende vormen van afgraving van de dijken zal er een variatie aan soorten natte natuur ontstaan.
De gedeputeerde had haar toespraak bij de ingebruikname woensdag afgestemd op een groep van twaalf schoolkinderen. Zij legde aan hen uit dat de voorbereidingen lang geduurd hebben omdat er veel belangen mee gemoeid waren. De werkzaamheden kosten circa 5 miljoen euro en moeten binnen anderhalf jaar afgerond zijn.
De overloopgebieden zijn nodig omdat het klimaat verandert. Door de nattere winters krijgen rivieren meer water te verwerken, waardoor de kans op overstromingen toeneemt. Het verhogen van dijken is niet overal een oplossing. Als uitgangspunt geldt een zeespiegelstijging van 60 centimeter in de komende eeuw en een rivierafvoer van ongeveer 18.000 kubieke meter water per seconde. Momenteel is dat 16.000 kubieke meter per seconde.