Donner handhaaft uitspraken over sharia
DEN HAAG (ANP) – Minister Piet Hein Donner (Justitie) blijft bij zijn uitspraken over de sharia, maar betreurt het dat het beeld is ontstaan dat hij voor invoering van deze islamitische wetgeving zou zijn. Hij zei dat woensdag in een reactie op de ophef die in de Tweede Kamer is ontstaan over zijn uitlatingen.
„Mensen proberen me nu in de mond te leggen dat ik voor invoering van de sharia ben. Dat is niet het geval", zei hij. De CDA–minister benadrukte dat de sharia in strijd is met de Nederlandse grondwet. Als in het theoretische geval een meerderheid van de Nederlanders die wetgeving toch wil invoeren, moet de grondwet worden gewijzigd. Donner zei dat hij dat altijd zal bestrijden om te voorkomen dat het zover komt.Hij toonde zich verbaasd over de afkeurende reacties op zijn uitlatingen. Als twee derde van de Nederlanders de sharia zou willen invoeren, moet dat volgens Donner mogelijk zijn, zo stelt hij in een boek dat later op de dag verschijnt.
De PvdA, de grootste oppositiepartij, vindt dat de minister te ver gaat. De fractie verzet zich zeer tegen de berusting die in de uitspraken doorklinkt. Volgens PvdA–Kamerlid Jeroen Dijsselbloem moet de minister van Justitie zijn energie steken in het bestrijden van dit soort opvattingen in plaats van het signaal te geven dat dergelijke ideeën onderdeel zouden kunnen uitmaken van onze democratie.
Kamerlid Geert Wilders (Groep Wilders) had al aangekondigd dat hij een motie van wantrouwen tegen Donner zal indienen als die bij zijn uitspraken blijft.
Het CDA is tevreden dat Donner nog eens heeft duidelijk gemaakt dat hij zijn opmerkingen theoretisch bedoelde. Wel verschillen de christendemocraten met Donner van mening. Het CDA vindt al langer dat nieuwe politieke partijen die hier de sharia willen invoeren juist verboden zouden moeten worden. Volgens CDA–Kamerlid Sybrand van Haersma Buma bestaat er echter bij andere partijen nog weinig animo voor een discussie daarover.
De VVD heeft geen behoefte de zaak op te blazen, aldus VVD–Kamerlid Frans Weekers. Hij snapt de feitelijke vaststelling van Donner, maar Weekers ziet niet welke bijdrage deze moet leveren aan het debat in Nederland.
Ook GroenLinks begrijpt niet waarom Donner met deze uitspraken is gekomen. „Ik denk niet dat er een moslim is geweest die bij Donner is gaan vragen om de sharia", reageert Kamerlid Naïma Azough. „Zijn woorden zijn volstrekt hypothetisch en eigenlijk onbenullig. Ze dragen niet bij aan het debat".
De LPF vindt dat de regering de uitspraken van Donner moet herroepen. SGP–fractievoorzitter Bas van der Vlies neemt ook afstand van Donner. „Erg veel mensen, onder wie talloze christenen, gaan dagelijks gebukt onder die islamitische wetgeving, die niet zelden gepaard gaat met groot onrecht en geweld".
Op initiatief van Wilders houdt de Tweede Kamer donderdagochtend een spoeddebat over de uitspraken van Donner.