Rhenen wil raadslid niet in commissie
RHENEN - Het Rhenense gemeenteraadslid J. C. Wiesenekker, fractievoorzitter en enig raadslid van de partij Rhenens Belang, mag niet plaatsnemen in de vertrouwenscommissie die een advies moet geven over een nieuwe burgemeester.
Dat heeft Wiesenekker bevestigd. Het is vrij uitzonderlijk dat fractievoorzitters uit de commissie worden geweerd. De raad heeft de beslissing om Wiesenekker uit te sluiten unaniem genomen, benadrukt SGP-fractievoorzitter en lid van de vertrouwenscommissie P. A. van Leeuwen.„De fractievoorzitters van PC, PvdA, CDA, SGP en VVD zijn van oordeel dat de deelname van de fractievoorzitter van Rhenens Belang aan de vertrouwenscommissie ongewenst is om reden dat er onvoldoende vertrouwen is in een constructieve samenwerking in de commissie, gebaseerd op een gebrek aan vertrouwen in de persoon van de heer J. C. Wiesenekker”, zo omschrijft de raad zijn motivatie in één van de stukken voor de raadsvergadering van volgende week.
„Je moet toch op een integere manier je motief kenbaar maken”, zegt SGP-fractievoorzitter Van Leeuwen. „Er zijn in het verleden dingen gebeurd waardoor het vertrouwen weg is. Er is geen hard bewijs dat Wiesenekker zaken openbaar zou maken; het gaat puur om iemand in wie we niet het nodige vertrouwen hebben.”
Strikt genomen hoeven niet alle fractievoorzitters gevraagd te worden om plaats te nemen in een gemeentelijke vertrouwenscommissie die advies geeft over de benoeming van een nieuwe burgemeester. Gemeenten mogen de samenstelling van de commissie zelf regelen via de Gemeentewet. Wel is het zeer gebruikelijk dat in deze commissie alle fractievoorzitters plaatsnemen.
„Door me nu te passeren, willen het college en de raad een paar oude rekeningen vereffenen”, denkt Wiesenekker zelf, die ontkent dat hij van plan zou zijn de vertrouwelijke informatie van de commissie openbaar te maken. „Natuurlijk niet, dan kom je voor de rechter. Het college heeft aangegeven dat het me liever niet in de commissie ziet omdat ik mensen bewust zou beschadigen. Als ik de reactie van Van Leeuwen hoor, weet ik dat er blijkbaar nog steeds een oude rekening vereffend moet worden.”
De verhouding tussen Wiesenekker en met name de SGP laat al langere tijd te wensen over. Eerder kwam Wiesenekker in opspraak door e-mails waarin hij zich negatief uitliet over de SGP en doordat hij huisvesting van de hersteld hervormde kerk niet wilde toestaan omdat dat strijdig zou zijn met het bestemmingsplan.