Economie

Pensioen binnen vier jaar digitaal

DEN HAAG - Minister De Geus van Sociale Zaken ziet geen bezwaren om op internet een nationaal pensioenregister te plaatsen. De pensioenfondsen kunnen zo’n register binnen een paar jaar realiseren.

Redactie politiek
12 September 2006 11:27Gewijzigd op 14 November 2020 04:05

De minister vindt een nationaal pensioenregister een „prima idee.” Maar het is geen taak van de overheid, zo zei hij maandag in een debat met de Tweede Kamer.PvdA-Kamerlid Depla pleitte, samen met regeringspartijen CDA en VVD, voor een landelijk register van opgebouwde pensioenrechten. Daardoor kunnen burgers met één blik op internet inzicht krijgen in hoeveel pensioen zij hebben opgebouwd.

Zweden en Denemarken hebben al een tijdje zo’n register. Binnen vier jaar moet het ook in Nederland in de lucht zijn, zo stelde Depla.

De PvdA wil graag een wijziging doorvoeren in de nieuwe Pensioenwet, die op 1 januari ingaat. In Depla’s voorstel krijgt de Sociale Verzekeringsbank, de uitvoerder van de AOW, de taak om samen met pensioenfondsen en levensverzekeraars een digitale database bij te houden.

De Geus voelt er echter niets voor om dit de sector voor te schrijven in de nieuwe Pensioenwet. Pensioenfondsen kunnen volgens hem prima zelf een register maken. „Daar willen wij wel aan meewerken door gegevens over de AOW te verstrekken”, aldus De Geus.

De Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB) verwacht dat een nationaal pensioenregister snel te realiseren is. Volgens directeur Borgdorff zijn veel fondsen al een paar jaar bezig om hun klanten via internet een beter overzicht te kunnen bieden. Vooral mensen die verschillende werkgevers hebben gehad, weten nu vaak niet waarop ze later recht hebben en of het verstandig is iets extra’s te sparen, constateert Borgdorff.

In oktober al verwacht Borgdorff meer duidelijkheid te krijgen over hoe groot de internetmogelijkheden voor volgend jaar zijn. Hij ziet graag dat de overheid meewerkt aan de verstrekking van gegevens over de AOW.

PvdA’er Depla wil bovendien pensioenfondsen net als witgoed labelen, zodat ze onderling te vergelijken zijn. Dat wijst De Geus echter af. „Een pensioenfonds is iets heel anders dan een ijskast. Energieverbruik kun je meten, maar bij pensioen gaat het om meer zaken.” Volgens de bewindsman vindt de ene persoon nabestaandenpensioen belangrijk, terwijl de ander indexatie -welvaartsvast houden- van de uitkering vooropstelt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer