Kerk & religie

TUA en CIS gaan samenwerken

APELDOORN - Het curatorium van de Theologische Universiteit van de Christelijke Gereformeerde Kerken in Apeldoorn (TUA) gaat ten behoeve van het vak judaïca een samenwerkingsverband aan met het Centrum voor Israëlstudies (CIS) in Ede.

Kerkredactie
12 September 2006 10:22Gewijzigd op 14 November 2020 04:05

Dat maakte rector prof. dr. H. G. L. Peels maandag bekend tijdens de opening van het academisch jaar van de TUA. Drs. M. C. Mulder, tot dit voorjaar docent judaïca aan de TUA en nu directeur van het CIS, zal de colleges van dit vak als „tijdelijk gastdocent” voor zijn rekening nemen.Het CIS is een samenwerkingsverband tussen het deputaatschap kerk en Israël van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), de Gereformeerde Zendingsbond (GZB) en het Instituut voor Gemeenteopbouw en Theologie in Ede.

De universiteit heeft Mulder gevraagd het komende studiejaar college te blijven geven vanwege zijn deskundigheid op het gebied van judaïca en de relatie met Israël, zegt prof. Peels desgevraagd. „Deze colleges moeten worden gegeven en Mulder is volledig ingevoerd in deze materie.”

In de zogenoemde ”fata academica” gaf prof. Peels aan dat de universiteit nu 97 studenten en 28 promovendi telt. Vorig jaar waren dat er respectievelijk 102 en 25. Tien studenten studeerden het afgelopen jaar af, van wie er vier beroepbaar werden gesteld in de Christelijke Gereformeerde Kerken. Er hadden geen promoties plaats.

In het curatorium maakten ds. W. N. Middelkoop, ds. J. Bosch en ds. B. Loonstra plaats voor ds. J. G. Schenau, ds. C. Affourtit, ds. R. W. J. Soeters en ds. J. van ’t Spijker. Oud-curator ds. J. Plantinga overleed begin dit jaar.

De rector verwelkomde de docenten, de studiecoördinator en bestuursleden van de Nederlands Gereformeerde Predikantenopleiding (NGP), die als theologisch instituut aanleunt tegen de TUA. Studenten die predikant in de Nederlandse Gereformeerde kerken willen worden, kunnen zich als student inschrijven bij de TUA, volgen daar het studieprogramma en krijgen daarbij vrijstellingen die in omvang overeenkomen met de omvang van het NGP-programma. Dit programma is voor het eerst opgenomen in de nieuwe studiegids van TUA.

De TUA ontving het afgelopen jaar de resultaten van zowel de onderwijsvisitatie als de onderzoeksvisitatie. Van de elf theologische universiteiten en faculteiten in Nederland eindigde de TUA, samen met de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt in Kampen (TUK), op een gedeelde derde plaats. Het definitieve concept-rapport van de onderzoekscommissie verscheen vorige week, maar moet de commissie wetenschapbeoefening nog passeren. De universiteit kreeg vooralsnog geen toestemming voor een verkorte eenjarige masteropleiding praktische theologie.

Prof. Peels droeg het rectoraat van de universiteit over aan prof. dr. A. Baars. Hij deed dat met een rede over ”De eerste moord. Geweld en recht in Genesis 4”. Volgens prof. Peels laat de geschiedenis van Kaïn en Abel een hoog besef van moraliteit zien in de afwijzing van geweld en de nadruk op zorg voor de medemens. „Waar het geweld buiten zijn oevers treedt en escaleert, kan alleen nog het tegengeweld van God de gevolgen indammen.”

De reden van de verwerping van Kaïns offer ligt volgens de Apeldoornse hoogleraar in de houding van de offeraar zelf. Kaïn brengt niet de „vette delen”, maar slechts de vrucht van het land. „De juiste instelling en de gehoorzaamheid van de offeraar is steeds van cruciaal belang voor het al dan niet geaccepteerd worden van zijn offers. Het gaat met de mens van kwaad tot erger, en de suggestie van Genesis 4 is dat juist in de eerste vertegenwoordiger van de generatie buiten de hof van Eden, de nieuwe ”adam”, aan de dag treedt.”

De geschiedenis van Kaïn en Abel krijgt niet voor niets een belangrijke plaats aan het begin van het Oude Testament, aldus prof. Peels. „Hier wordt duidelijk wat in het menselijk hart leeft en wat God op het hart heeft. Door de plaatsing van Genesis 4 wordt aangegeven dat déze God in déze wereld tegenover geweld zijn recht stelt. Als een advocaat van slachtoffers en een rechter van daders, maar dan een rechter die ook pastor is, om deze wereld te beschermen voor chaos.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer