Economie

Werkgevers willen in nieuwe CAO’s resultaatbeloning

Werkgevers willen in de komende CAO’s werknemers uitzicht geven op bonussen via afspraken over collectieve resultaatbeloning. In ruil moeten de bonden akkoord gaan met geringe loonsverhogingen.

ANP
22 November 2001 12:09Gewijzigd op 13 November 2020 23:17

De resultaatbeloning wordt per bedrijf of bedrijfstak uitgekeerd als ondernemingen erin slagen hun doelstellingen te halen, zoals het terugdringen van ziekteverzuim en ongelukken en beheersing van de afvalstroom. Deze inzet staat in een nog interne notitie van de Algemene Werkgeversvereniging VNO-NCW (AWVN). De vereniging adviseert werkgevers bij zo’n 600 CAO-onderhandelingen in het bedrijfsleven. Het merendeel van de CAO’s moet de komende maanden vernieuwd worden.

Angstvallig
De AWVN spreekt in de notitie over „resultatendeling” om de gezamenlijke betrokkenheid bij het werk te benadrukken, en vermijdt angstvallig het in vakbondskringen gevoelige begrip prestatiebeloning. Deze term is vooral gericht op het verhogen van de productiviteit bij de individuele werknemer.

„Bij resultaatbeloning is het niet de bedoeling prestaties op te jagen, maar mensen meer te betrekken bij de bedrijfsvoering”, zo licht een woordvoerder toe. „Prestatiebeloning is veel meer individueel en gericht op persoonlijke doelstellingen.”

Worden de vooraf vastgestelde doelen gehaald, dan hebben de werknemers recht op eenmalige bonussen. Maar het is niet zo dat de bonus hoger wordt naarmate de ”targets” worden overschreden.

Het AWVN wijst vooral op het voordeel dat zowel werknemer als werkgever hebben bij het systeem van resultaatbeloning. Zo dalen bij een lager ziekteverzuim automatisch de kosten aan verzuimuitkeringen, wat uiteindelijk weer positief is voor de financiële prestaties van een bedrijf. In zijn notitie heeft de AWVN 41 punten opgenomen die zich voor resultatendeling lenen.

FNV
De FNV ziet in de voorstellen van de werkgevers geen aanleiding om de looneis te verlagen. „Wij hebben eerder al aangegeven dat de lonen gematigd kunnen worden door flexibel om te gaan met incidentele uitkeringen”, aldus een woordvoerder. Een incidentele verhoging kan echter niet in de plaats komen van de structurele verhoging waar de vakvereniging in de CAO-onderhandelingen op inzet. De FNV wil de lonen met maximaal 4 procent verhogen. De inzet kan per sector of bedrijf sterk verschillen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer