Parlementvaria
„Sinterklaas is vroeg dit jaar”, zei CDA-fractievoorzitter Verhagen vorige week in reactie op het PvdA-verkiezingsprogramma. De sociaaldemocraten, constateerde hij, delen royaal cadeautjes uit aan de kiezer. Ook op een andere manier heeft de goedheiligman zijn opwachting gemaakt in de vaderlandse politiek: met zijn rijmelarijtjes.
Tal van politici zijn al ver voor 5 december aan het dichten geslagen. Het begon allemaal met Verhagen, die de kreet „Met Bos bent u de klos!” lanceerde. PvdA-Kamerlid Crone raakte geïnspireerd en verzon: „Met Rutte kun je het schudden.” Omdat dat niet rijmt, vroeg de Volkskrant zijn lezers om Crone aan betere alternatieven te helpen. Uit de tientallen inzendingen valt op te maken dat Verhagen goed rijmt op „niet te verdragen”, „lamgeslagen”, „listen en lagen” en „de kleintjes plagen.”PvdA-voorzitter Van Hulten bewaarde zijn dichtregels voor zijn speech op een PvdA-bijeenkomst van zaterdag. In zijn toespraak haalde hij fel uit naar het CDA. De christendemocraten hebben ouderen de afgelopen jaren op zeven manieren benadeeld, stelde hij: „Een lager inkomen, minder huursubsidie, invoering van de no claim, een hogere premie, een kleiner zorgpakket, duurdere thuiszorg en stijging van de energienota.” Voor deze zevenklapper had Van Hulten een poëtische samenvatting bedacht: „De zeven plagen van Verhagen.”
KdG
Onverstoorbaarheid
Waardoor komt het dat het CDA en Balkenende al weer maandenlang in de lift zitten? Tal van factoren spelen een rol. Een ervan is wellicht dat de onverstoorbaarheid van ”JP” steeds meer waardering krijgt van de bevolking. De vraag is vervolgens waar die onverstoorbare levensgang vandaan komt.
Een interview in X(ist) in Christ, een magazine voor christelijke jongeren in de leeftijd van 15 tot 23 jaar, geeft daar wat meer inzicht in. Gevraagd of hij zin heeft in nóg vier jaar premierschap antwoordt de premier: „Het is voor mij niet zozeer een kwestie van ”zin hebben in”. Ik kan gemakkelijk een andere baan nemen, met meer salaris en meer vrije tijd. Maar daar gaat het mij niet om! Ik voel het als een opdracht om bezig te zijn met de toekomst van m’n land en de wereld.”
Ondertussen legt dat roepingsgevoel wel een grote druk op zijn thuissituatie. „Ik heb het er wel eens moeilijk mee, dat ík alles kan doen omdat Bianca zich opoffert. De zorg van Amelie komt vooral op haar neer”, aldus Balkenende. Gelukkig is „het fijne aan Amelie dat zij begrijpt dat „papa het druk heeft”.”
Desondanks probeert de premier zo veel mogelijk tijd met zijn vrouw en dochtertje door te brengen. „Gewoon in de tuin zitten, kunnen spelen en fietsen met elkaar, dat zijn voor mij de meest waardevolle dingen in het leven.”
Afsplitsingen
Nu het VVD-Kamerlid Van Schijndel uit de VVD-fractie is gezet en tot aan de verkiezingen zelfstandig verder gaat, is het aantal fracties in de Tweede Kamer gekomen op veertien. Direct na de verkiezingen van januari 2003 waren het er nog maar negen. Sindsdien zijn er de volgende splintergroepjes bij gekomen: Groep Lazrak (2004), Groep Wilders (2004), Groep Nawijn (2006), Groep-Van Oudenallen (2006) en Groep-Van Schijndel (2006).
Dat er sinds de verkiezingen vijf nieuwe fracties zijn ontstaan, lijkt veel. Toch is het absoluut geen record. In de kabinetsperiode 1967-1971, de jaren van snelle ontzuiling, splitsten maar liefst elf Kamerleden zich af.
Opmerkelijk is wel dat van de huidige regeerperiode de meeste afsplitsingen het afgelopen jaar plaatsvonden. Gegeven de algemene opvatting dat een te groot aantal eenmansfracties het functioneren van het parlement bemoeilijkt, wordt het hoog tijd voor nieuwe verkiezingen.
Die worden voor Lazrak en Van Oudenallen ongetwijfeld bijltjesdag. Voor de andere splinters is dat minder zeker.
AdJ
Verschillen
De ChristenUnie heeft een nieuw wapen gevonden in de strijd tegen overlopende kiezers. De partij had in 2002 en 2003 te kampen met kiezers die in plaats van CU CDA stemden. De gereformeerde Balkenende bleek een redelijk alternatief voor de christelijk gereformeerde Rouvoet. De partij ging van vijf naar vier en van vier naar drie zetels. De ChristenUnie wil de weg terug inslaan.
De medewerkers van de Tweede Kamerfractie zijn druk bezig met het opstellen van een document waarin de verschillen tussen ChristenUnie en CDA haarfijn worden uitgelegd. De partij krijgt regelmatig vragen van mensen die twijfelen of ze CU of CDA zullen stemmen. En die mensen wil de partij natuurlijk ten dienste zijn.
Het besluit om voor het opstellen van een document te kiezen, was niet zo moeilijk. Het CDA deed onlangs namelijk een boekje het licht zien onder de titel ”Een greep uit de successen van het kabinet-Balkenende”. Daarin staat breed uitgemeten wat Balkenende heeft bereikt.
De ChristenUnie heeft het CDA-boekje natuurlijk gespeld. Een van de eerste dingen waar zij op stuitte was de afschaffing van het lesgeld voor zestien- en zeventienjarigen. De christendemocraten claimden deze maatregel als hún succes. Terecht wijst de CU er in hun document op dat de afschaffing het gevolg is van een motie die ChristenUnie-Kamerlid Slob indiende.
In het documentje komen vast nog meer voorbeelden, maar die komen pas in de openbaarheid als het stuk is verschenen. Wordt dus vervolgd.
GV
Agenda
De Tweede Kamer debatteert morgen onder andere over de bescherming van de jeugd tegen gewelddadige en vunzige scènes via de media. Woensdag heeft een spoeddebat plaats over de geheime gevangenissen van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.