Zeeblokkade Libanon beëindigd
BEIROET/TEL AVIV - Libanon is niet langer van de buitenwereld afgesneden. Nadat Israël donderdag de luchtblokkade had opgeheven, is vrijdag ook de zeeblokkade beëindigd. Italiaanse, Franse en Griekse schepen patrouilleren nu voor de Libanese kust om de smokkel van wapens voor de sjiitische verzetsbeweging Hezbollah tegen te gaan.
Een Israëlische regeringswoordvoerster bevestigde vrijdagmiddag dat de Joodse staat de zeeblokkade van Libanon heeft opgeheven. De blokkade, die acht weken heeft geduurd, begon nadat Hezbollah in juli twee Israëlische militairen had ontvoerd. De Israëlische schepen hebben de opdracht gekregen „de uitvoering van het wapenembargo over te dragen aan de internationale troepenmacht”, zei de regeringswoordvoerster.Marineschepen uit Italië, Frankrijk en Griekenland zijn vrijdagmiddag onder mandaat van de Verenigde Naties begonnen met patrouilles voor de Libanese kust. Volgens een woordvoerder van het Franse ministerie van Defensie hebben de marineschepen echter geen mandaat om schepen met geweld tegen te houden. Zij moeten vooral de Libanese marine ondersteunen, logistiek en met informatie van geheime diensten.
Duitsland neemt naar verwachting volgende week een beslissing over een bijdrage van zijn marine aan de VN-macht voor de Libanese kust. Het sturen van Duitse militairen naar het Midden-Oosten ligt om historische redenen erg gevoelig. Men wil vermijden dat Duitsers in het kader van een vredesmissie op Joden moeten schieten.
Hoewel Israël zich na de wapenstilstand geleidelijk is gaan terugtrekken uit het zuiden van Libanon, zijn daar nog troepen aanwezig. Israëlische militairen pakten vrijdag vier gewapende mannen op in het dorp Aita al-Shaab, in het zuiden van Libanon. Een woordvoerster van de strijdkrachten zei dat vier mannen worden ondervraagd die zich hadden overgegeven aan een Israëlische patrouille. Over de identiteit van de vier is niets bekendgemaakt.
De Israëlische vicepremier Shimon Peres zei vrijdag in een vraaggesprek met het dagblad Yedioth Aharonoth dat als Israël al serieuze plannen had om zich terug te trekken uit de Westelijke Jordaanoever die volledig van de baan zijn. Hij zei dat een dergelijk plan geen enkel bestaansrecht meer heeft.
Volgens de vicepremier, die eind 2005 overstapte van de Arbeidspartij naar de nieuw gevormde centrumpartij Kadima, is de publieke opinie in Israël tegen nog een eenzijdige terugtrekking. Israël ontmantelde vorig jaar zomer alle nederzettingen in de Gazastrook, op aandringen van de toenmalige premier Ariel Sharon. Dat leidde tot groot politiek tumult.
Verder noemt Peres de interne verdeeldheid onder de Palestijnen als een belangrijke reden voor Israël om de Westelijke Jordaanoever niet los te laten. Ook zegt hij dat terugtrekking de veiligheid van Israël niet zal dienen. De terugtrekking uit de Gazastrook heeft ook niet geleid tot een einde aan raketaanvallen vanuit dat gebied op Israël, aldus Peres.