Binnenland

Remkes: Minder angst voor terreur

DEN HAAG (ANP) - De angst onder Nederlanders voor een terroristische aanslag is de afgelopen maanden afgenomen. Dat zei minister Remkes (Binnenlandse Zaken) donderdag in een overleg met de Tweede Kamer. Hij schrijft de afname toe aan de landelijke antiterreurcampagne die eind februari is begonnen.

8 September 2006 11:00Gewijzigd op 14 November 2020 04:05

Voor de publiekscampagne zei 21 procent van de ondervraagden bang te zijn voor een terreuraanslag. Nu is dat nog 14 procent, zo blijkt volgens de minister uit een recente meting. De campagne ”Nederland tegen terrorisme” ging in de afgelopen maanden gepaard met spotjes op radio en televisie. Ook kreeg iedereen een folder in de bus.Uit een jaarlijks grootschalig onderzoek in de Verenigde Staten en verscheidene Europese landen bleek woensdag nog dat steeds meer Europeanen en Amerikanen terrorisme als een zeer grote bedreiging ervaren. Een meerderheid ziet de radicale islam daarbij als een groot veiligheidsrisico.

De meeste fracties toonden zich bezorgd over de toenemende radicalisering onder moslims in Nederland. Radicale stromingen winnen in steeds meer moskeeën en op internet snel aan invloed. Vooral het salafisme rukt op. Deze radicale stroming wil terug naar de „zuivere” islam. Aanhangers ervan bedienen zich van antiwesterse retoriek.

Remkes wilde niet te specifiek ingaan op de actuele situatie, maar zei wel dat er „rond de zes à zeven plaatsen” zijn waarvan „aanwijzingen zijn van zorgelijke radicalisering.” Salafistische predikers reizen door het land en houden overal lezingen in het Nederlands. Er zijn nog altijd tussen de tien en de twintig terroristische groeperingen actief, die qua aard en omvang zeer verschillend en wisselend van samenstelling zijn. In het afgelopen jaar is dat beeld niet echt veranderd, aldus Remkes.

Volgens de minister en zijn collega Donner (Justitie) doet het kabinet van alles om radicalisering tegen te gaan. Ze verwierpen het pleidooi van Kamerlid Wilders (Groep Wilders) om per direct moskeeën te sluiten waar dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen. Mensen die daarbij betrokken zijn, worden aangesproken, aldus de ministers.

Een moskee sluiten kan volgens hen alleen als daar een strafrechtelijke aanleiding voor is. Zo’n juridische basis ontbreekt echter vaak. Volgens Donner komt sluiting van een moskee qua effect ook te laat, omdat de radicale ideeën dan al zijn verspreid. Remkes wees er verder op dat geradicaliseerde individuen hun gang kunnen blijven gaan, ook al wordt hun moskee gesloten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer