Economie

Trage betaling remt economie

AMSTERDAM (ANP) - Nederlandse bedrijven betalen een factuur gemiddeld na 42 dagen, terwijl de wettelijke norm 30 dagen is. Dit zet een rem op de groei van de Nederlandse economie.

8 September 2006 10:39Gewijzigd op 14 November 2020 04:05

Dat concludeert ABN AMRO in een donderdag gepubliceerd rapport.De vertraagde betaling heeft direct invloed op het zogenoemde werkkapitaal van een bedrijf. Dit is het verschil tussen voorraden en nog te ontvangen betalingen enerzijds en uitstaande rekeningen anderzijds.

Volgens de onderzoekers van ABN AMRO zou het Nederlandse bedrijfsleven dit werkkapitaal met ruim 6 miljard euro kunnen verlagen, waardoor geld beschikbaar komt voor investeringen. Ondernemingen zouden hiervoor meer aandacht moeten besteden aan hun debiteurenbeheer, aldus ABN AMRO.

Uit een enquête onder 200 financieel bestuurders bleek dat de meerderheid vrijgekomen geld zou gebruiken voor investeringen. Een vijfde zou ermee zijn schulden aflossen. Het werkkapitaal krijgt van Nederlandse bedrijven veel aandacht. Vier van de vijf financieel bestuurders zeggen er druk mee bezig te zijn. Uit het onderzoek blijkt echter dat veel bedrijven onvoldoende inzicht hebben in relevante kengetallen.

Incassobureau Intrum Justitia denkt dat de Nederlandse economie nog erger wordt geschaad door slecht betalersgedrag. Naar aanleiding van eigen onderzoek schat het bedrijf dat zelfs 12 miljard euro bedrijfskapitaal hierdoor vastzit.

Marketingmanager Madeleine Bosch van Intrum Justitia: „Veel bedrijven die niet worden betaald, denken: het komt wel, het komt wel. Maar het is van groot belang om de vinger aan de pols te houden”, aldus Bosch. Volgens haar is angst de grootste reden waarom bedrijven huiverig zijn om debiteurenbeheer aan te pakken. „Om klanten kwijt te raken. Maar uit onderzoek blijkt dat die vrees geheel ongegrond is”, aldus Bosch.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer