SER bepleit half miljoen extra arbeiders
NOOTDORP - Het advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) om de arbeidsdeelname in tien jaar tijd te vergroten tot 80 procent, komt erop neer dat in die periode 500.000 mensen extra op de arbeidsmarkt moeten komen.
Dat zei SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan donderdagavond op een bijeenkomst van de ondernemersorganisatie VNO-NCW Haaglanden in Nootdorp.Nu bedraagt de arbeidsdeelname 72 procent. Vorige week had de SER al aangegeven die op 80 te willen brengen. Maar de raad had nog niet aangegeven hoeveel mensen dan extra aan het werk zouden gaan. Het is voor het eerst dat de SER en de organisaties van werkgevers en werknemers zich op een dergelijke doelstelling vastleggen. In oktober presenteert de SER zijn middellangetermijnadvies.
Er moeten veel meer mensen aan het werk om de vergrijzing het hoofd te bieden. Door een half miljoen mensen extra aan werk te helpen, wil de SER de kosten van de vergrijzing, die op 11 miljard worden geschat, met de helft terugbrengen. Het grootste deel (40 procent) moet komen van een grotere arbeidsdeelname van vrouwen. Ook moeten er meer 55-plussers aan het werk.
In de SER zijn werkgevers en werknemers vertegenwoordigd. Wanneer zij verplichtingen aangaan over de arbeidsdeelname, mag daarvan volgens Rinnooy Kan meer worden verwacht dan wanneer politici dat doen.
De SER gaat niet gedetailleerd in op maatregelen waarmee dit bereikt kan worden. Het advies is vooral een uitnodiging aan de politiek om de komende tijd samen met de SER het participatiebeleid nader uit te werken. Van jaar tot jaar kan worden bekeken of werkgevers en werknemers nog op koers liggen.
Volgens Agnes Jongerius, voorzitter van de FNV, heeft de vakbeweging in de Sociaal-Economische Raad een belangrijke doorbraak bereikt. „In de afgelopen jaren is er steeds in de sociale zekerheid ingegrepen om het huishoudboekje van Gerrit Zalm sluitend te maken. Werkgevers, de vakbeweging en de onafhankelijke deskundigen in de SER hebben nu besloten dat we wel klaar zijn met het snijden in de bijstand, de WW en de WAO. Dat is echt een vooruitgang.”
Uit onderzoeken van de FNV blijkt dat veel werknemers zich zorgen maken om het behoud van hun baan. En dat mensen die geen job hebben, er graag een willen vinden. „We hebben dus een gemeenschappelijk doel”, aldus Jongerius.
Wel heeft de FNV de werkgevers gevraagd iets te doen tegen de discriminatie van ouderen. Als werknemers boven de 45 jaar er bij een reorganisatie uitvliegen, blijkt dat zij meer moeite hebben een nieuwe baan te vinden”, legt Jongerius uit. „Als werkgevers serieus willen dat meer mensen gaan werken, moeten zij ook aan dit probleem iets doen.”