Economie

Kamer fluit Wijn terug over MEP

DEN HAAG - Minister Wijn van Economische Zaken gaat onder druk van een breed gesteunde motie van de SGP in het kabinet praten over een ruime overgangsregeling voor gedupeerden van de subsidiestop op groene stroom.

Redactie politiek
8 September 2006 10:03Gewijzigd op 14 November 2020 04:05

Alle fracties in de Tweede Kamer, behalve CDA en VVD, willen de subsidieregeling voor duurzame energie in stand houden. Minister Wijn besloot in augustus tot grote onvrede van veel partijen om de zogeheten MEP-regeling stop te zetten. Het kabinet moet doorgaan met het subsidiëren van groene stroom, zo vindt een Kamermeerderheid.Dat bleek donderdag in het debat met de minister. SGP-Kamerlid Van der Staaij diende een motie in om de aangekondigde stop ongedaan te maken. Hij kreeg steun van PvdA, GroenLinks, SP, LPF, D66 en ChristenUnie. Maar Wijn gaf aan de motie niet te willen uitvoeren.

Daarop diende Van der Staaij een motie in om dan tenminste een ruime overgangsregeling te treffen. Deze motie werd ook door het CDA gesteund. Wijn beloofde in het kabinet te gaan lobbyen voor zo’n regeling.

De MEP-regeling werd drie jaar geleden ingesteld om de productie van groene stroom te stimuleren. Het gaat onder meer om de aanleg van windmolenparken, de bijstook van biomassa zoals palmolie in energiecentrales en de bouw van biovergassingsinstallaties. CDA-minister Wijn zette drie weken de subsidieregeling plotseling stop.

Vooral boeren en bedrijven, die hebben geïnvesteerd in de bouw van groenestroominstallaties, dreigen door de subsidiestop een forse schadepost op te lopen.

Wijn motiveerde zijn besluit drie weken geleden met berekeningen waaruit zou blijken dat Nederland ook zonder de MEP-regeling in 2010 aan de Europese norm zou voldoen. Daarin staat dat over vier jaar 9 procent van de stroom uit duurzame energiebronnen moet komen.

Tijdens het Kamerdebat zei de minister dat ook financiële overwegingen een rol hebben gespeeld. Vanwege het succes van de subsidieregeling dreigen de kosten uit de hand lopen. Het kabinet was de afgelopen maanden genoodzaakt nog eens 280 miljoen euro extra op tafel te leggen.

Een Kamermeerderheid toonde zich niet onder de indruk van deze argumenten. De meeste partijen vinden dat de overheid niet van de ene op de andere dag, zonder alternatief, een einde aan de regeling kan maken. Verschillende fracties betwijfelen bovendien of de doelstelling van 9 procent duurzaam opgewekte stroom in 2010 echt wordt gehaald.

Ook vanuit de milieubeweging, de energiebranche en de landbouwsector kwam veel kritiek. De Stichting Natuur en Milieu kondigde gisteren aan naar de rechter te stappen. Volgens de stichting heeft de minister in strijd met de wet gehandeld door geheel onverwacht een subsidiestop in te stellen.

Wijn hield de Kamer voor dat het in stand houden van de MEP-subsidies forse financiële consequenties heeft. Een overgangsregeling kost ook extra geld; Wijn is niettemin bereid daarover met zijn collega-bewindslieden te spreken. Eerder wilde de minister alleen een schadevergoeding toezeggen voor tuinders en andere ondernemers die kosten hebben gemaakt in de verwachting voor een subsidie in aanmerking te komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer