NAVO vraagt versterking voor troepen Afghanistan
BRUSSEL - Secretaris-generaal De Hoop Scheffer van de NAVO vraagt versterking voor de troepenmacht in Afghanistan. Reden is dat het verzet in Zuid-Afghanistan sterker is dan verwacht.
Een woordvoerder van De Hoop Scheffer heeft dat gisteren gezegd. Een aantal benodigde militairen of een uiterste datum voor uitzending is niet genoemd.De defensiechefs van de 26 NAVO-landen bespreken het verzoek de komende dagen voor het eerst tijdens een vergadering in Warschau. Een besluit is nog niet voorzien: dat zal later op hoger niveau moeten vallen.
De NAVO kijkt vooral naar de 36 landen die bijdragen aan de Afghaanse operatie ISAF.
Opperbevelhebber James Jones van de NAVO zei donderdagochtend al enkele helikopters, vervoersmaterieel en enkele honderden reserves nodig te hebben „voor de zekerheid.” Generaal Jones gaf wel toe te zijn verrast door de mate van het verzet.
Dat het verzet sterker is dan de NAVO had verwacht, komt doordat de regio lange tijd niet is geregeerd, aldus de woordvoerder van De Hoop Scheffer. „Het was een speelveld van allerlei criminelen, drugshandelaren, taliban en anderen. Die willen liever niet dat de NAVO daar blijft”, aldus de zegsman. „Bovendien blijkt de taliban zich te hebben versterkt, wat betreft mogelijkheden en tactieken.”
Nederland heeft nog niet alle beloofde manschappen op hun plaats. De Nederlandse commandant in Uruzgan, kolonel Theo Vleugels, beschikt momenteel over een kleine 900 man. Half oktober is zijn eenheid op volle sterkte, met circa 1050 Nederlandse militairen en 350 Australische eenheden.
Bij het offensief van de internationale vredesmacht ISAF in de Afghaanse provincie Kandahar zijn donderdag 21 talibanstrijders om het leven gekomen.
De NAVO heeft over dit hele jaar nu ook 21 militairen verloren in gevechten in Afghanistan, plus een gelijk aantal bij ongelukken. „Maar dat staat in geen verhouding tot de verliezen bij het verzet”, zei Jones.
Zowel Jones als de De Hoop Scheffer maakte zich zorgen over de zeer grote drugsteelt in Afghanistan. De drugshandel zit achter het geweld tegen de NAVO en de bevolking. Dat leidt tot corruptie, aldus Jones. „Zolang de internationale gemeenschap de strijd tegen drugsteelt hier niet aanpakt, kunnen de militairen Afghanistan niet verlaten”, waarschuwde Jones.
De NAVO zelf zal geen papavervelden platbranden. „Dat staat niet in onze opdracht”, zei de generaal. Hij vindt drugsbestrijding een taak van de Afghaanse politie, met westerse steun. Maar zolang een aanklager 60 dollar per maand verdient, zei de generaal zich weinig illusies te maken.