AOb: 4,5 milard investeren in onderwijs
UTRECHT (ANP) – Nederland moet veel meer geld gaan steken in het onderwijs. Om het onderwijs weer op peil te brengen moet het 4,5 miljard investeren. Dat staat in een manifest van de Algemene Onderwijsbond (AOb) voor de komende Kamerverkiezingen.
Voor verbetering van de arbeidsvoorwaarden vraagt de bond 1,5 miljard. Dit is onder meer nodig om de lonen van leraren weer te laten stijgen naar het niveau binnen het bedrijfsleven. Nu staat Nederland international gezien op achterstand, heeft de AOb becijferd. Nederlandse leraren krijgen het laagste ‘stukloon’: het salaris per leerling per lesuur.De onderwijsbond denkt dat Nederland minstens 6 procent van het bruto nationaal product in onderwijs moet steken. Dat is 0,8 procent oftewel 4,5 miljard meer dan nu het geval is.
Eén miljard zou nodig zijn om leraren beter te scholen. Zij moeten het recht krijgen om na een aantal jaren voor de klas een vervolgopleiding te gaan volgen. De Onderwijsraad bepleitte vorige week nog een opslag voor docenten die zich laten bij– en nascholen.
Nog eens 1 miljard zou gestoken moeten worden in onderwijs aan peuters en kleuters voordat ze naar de basisschool gaan. Hard nodig, vindt de AOb, want langdurige investeringen aan de basis brengen meer op dan de „incidentele impulsen richting de top van de kennispiramide" die nu nogal in zwang zijn. „Stanford aan de Dinkel is de ambitie. Vergeten wordt dat onderwijs ook een vormende taak heeft en een sleutelrol speelt bij integratie."
Nog eens 1 miljard zou moeten gaan naar meer ondersteunend personeel in het basisonderwijs en bestrijding van de uitval van leerlingen. Conciërges, onderwijsassistenten en secretaresses kunnen leraren veel werk uit handen kunnen nemen. Om de uitval tegen te gaan zou de doorstroming van de ene naar de andere schoolsoort beter moeten zijn.