Economie

Economie EU groeit uitbundig

BRUSSEL (ANP) - De economie van de Europese Unie beleeft dit jaar de krachtigste groei sinds 2000. De Europese Commissie heeft haar groeiraming voor 2006 woensdag bijgesteld tot 2,7 procent. Voor de twaalf EU-landen met de euromunt is dat 2,5 procent.

7 September 2006 11:00Gewijzigd op 14 November 2020 04:04

De uitbundige economische groei komt vooral door gestegen investeringen, aldus de Europese Commissie.De nieuwe cijfers zijn gebaseerd op de economieën van de vijf grootste EU-landen en Polen. Die bepalen voor ruim driekwart de economie van de Europese Unie. Vooral Duitsland en het nieuwe EU-lid Polen doen het beter dan verwacht. Hun economie stijgt 0,5 procentpunt sterker dan dit voorjaar was voorspeld.

„De groei is indrukwekkend”, zei Europees Commissaris Joaquin Almunia (Economische Zaken) in een toelichting. In het voorjaar rekende de Europese Commissie nog op 2,3 en 2,1 procent groei in respectievelijk de EU en de eurolanden.

Burgers beginnen de groei al te merken. Dankzij de grote voorspoed is de werkloosheid in de Europese Unie gedaald tot 8 procent in juli. Dat is bijna een procentpunt lager dan een jaar eerder.

Omdat meer mensen een baan hebben, kunnen consumenten meer uitgeven en zo de economie verder aanzwengelen. De Europees Commissaris denkt dat hij zijn groeiraming begin november daarom zelfs verder moet verhogen.

Positief is ook dat de inflatie beperkt blijft tot 2,3 procent dit jaar, ondanks de hoge olieprijs. „De duurdere olie is nog niet doorgerekend in de prijzen. De gematigde loonstijging heeft de stijging opgevangen. We roepen de vakbonden en werkgevers op om zich gematigd te blijven opstellen”, aldus Almunia.

Hij vraagt de regeringen van EU-landen om de goede tijden te gebruiken voor verdere hervormingen en een betere overheidsfinanciën. „Alleen op die manier kunnen we een veiligheidsmarge inbouwen voor als het slecht gaat.”

Voor 2007 is de commissaris iets minder euforisch. Hij sluit niet uit dat de olieprijs opnieuw piekt. Dat kan de groei beschadigen, bijvoorbeeld door hogere inflatie. De wereldeconomie kan ook in onbalans raken als de Amerikaanse huizenmarkt verder afzwakt.

De Europees Commissaris zegt verder onzeker te zijn over de grote btw-verhoging in Duitsland op 1 januari. Dat kan de groei remmen. „We hebben signalen dat winkeliers nu al de prijzen voorzichtig verhogen, vooruitlopend op de verandering.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer