Buitenland

Kampusch: Als een arme kip in een legbatterij

WENEN - De 18-jarige Oostenrijkse Natascha Kampusch, die eind vorige maand na acht jaar wist te ontsnappen aan de man die haar als jong meisje had ontvoerd, heeft woensdag voor het eerst in enkele interviews inzage gegeven in haar langdurige periode van gevangenschap.

7 September 2006 07:00Gewijzigd op 14 November 2020 04:04
WENEN - Een vrouw kijkt naar het televisie-interview met de Oostenrijkse Natascha Kamousch. Foto EPA
WENEN - Een vrouw kijkt naar het televisie-interview met de Oostenrijkse Natascha Kamousch. Foto EPA

Kampusch voelde zich naar eigen zeggen „als een arme kip in een legbatterij.” Ze zat jarenlang opgesloten in de kelder van het huis van haar 44-jarige ontvoerder, Wolfgang Priklopil, vlak bij Wenen.Als ze niet vanaf zes maanden na haar ontvoering af en toe naar boven had gemogen was ze gek geworden, zei ze. Vooral het zoemende geluid van een ventilator die lucht haar cel inblies, kon ze niet verdragen. Ze vertelde ook dat ze geregeld te weinig te eten kreeg van haar ontvoerder.

„Ik vroeg me telkens weer af waarom dit mij moest overkomen, van alle miljoenen mensen, uitgerekend mij”, zei Kampusch. „Ik dacht steeds: ik ben toch zeker niet op de wereld gekomen om mezelf te laten opsluiten en mijn leven totaal te laten verwoesten? Ik ben wanhopig over dat onrecht.”

Hoewel ze jarenlang droomde van ontsnappen, was haar vlucht op 23 augustus niet van tevoren gepland. Kampusch maakte spontaan gebruik van de mogelijkheid toen die zich voordeed. Ze rende in een onbewaakt ogenblik naar buiten en zocht hulp op straat. Uiteindelijk wist ze een buurvrouw van haar ontvoerder ervan te overtuigen dat zij de politie moest bellen.

Over haar ontvoerder zegt Kampusch: „Hij leed heel sterk aan paranoia en was chronisch wantrouwend.” Ze wil in het interview maar weinig over hem zeggen „omdat hij zich niet meer kan verdedigen. Ik vind het, vooral vanwege zijn moeder, niet netjes om kwaad te spreken over een dode”, aldus de 18-jarige.

Toch erkent ze dat ze er af en toe van droomde „zijn kop eraf te hakken, als ik maar een bijl had gehad.”

Kampusch zei begrip te hebben voor de „buitengewone nieuwsgierigheid” naar wat zij heeft moeten verduren en hoe het met haar gaat sinds zij ontsnapte.

Het tv-interview werd opgenomen in het ziekenhuis in Wenen, waar een cardioloog haar heeft onderzocht op mogelijke hartproblemen. Ze vertelde gedurende haar hele gevangenschap last te hebben gehad van hartkloppingen, waarvan ze soms duizelig werd. Het is nog niet duidelijk of er chronische problemen zijn vastgesteld.

Kampusch droeg een roze sjaal om haar hoofd en kneep geregeld haar ogen toe, omdat ze doordat ze zo lang in het donker heeft geleefd slecht tegen het felle licht van de camera’s kon.

De politie zegt nog maar een begin te hebben gemaakt met het ondervragen van Kampusch over de ontvoerder, die enkele uren na de ontsnapping van Natascha zelfmoord pleegde.

Rechercheurs proberen nog vast te stellen of Priklopil hulp kreeg van een medeplichtige. Een 12-jarige getuige verklaarde destijds dat ze twee mannen Kampusch in een witte bestelwagen zag sleuren.

Kampusch verklaarde echter dat haar ontvoerder alleen handelde en dat hij alles had voorbereid. Haar „kamer” richtten zij en Priklopil na haar ontvoering samen in, zei ze. Haar verblijf was een kelderruimte zonder ramen, waar Kampusch haar acht jaar gevangen hield en waarvan de autoriteiten foto’s en videobeelden hebben vrijgegeven. Ze zei daar niet blij mee te zijn. „Het is mijn kamer en niet bestemd voor de ogen van het publiek”, zei zij.

Tegen het tijdschrift News zei Kampusch dat ze van haar ouders, die na haar ontvoering zijn gescheiden, houdt. Volgens psychologen bij wie ze in behandeling is heeft ze contact met haar moeder, maar heeft ze niet meer naar haar vader gevraagd sinds ze hem na haar ontsnapping kort zag. „Het was voor hen erger dan voor mij. Zij dachten dat ik dood was”, zei ze.

Sinds haar ontsnapping leidt Kampusch naar eigen zeggen een redelijk normaal leven. „Verbazingwekkend, hoe snel dat is gegaan. Ik leef nu samen met andere mensen en heb daarmee geen problemen.”

De volgens de verslaggever van News verrassend welbespraakte Kampusch weet nog niet wat ze met haar toekomst wil gaan doen. Ze wil in ieder geval haar school afmaken en dan wellicht gaan studeren. „Van psychologie tot journalistiek of rechten kan ik me alles voorstellen”, zegt ze.

Ook een carrière als schrijfster behoort volgens Kampusch tot de mogelijkheden, al weet ze niet of ze een boek wil schrijven over haar ontvoering.

Naar verluidt krijgt ze voor haar optreden op de televisie niet betaald, maar voor haar vraaggesprekken met News en het dagblad Kronen Zeitung wel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer