Binnenland

Debat Arbeidstijdenwet: zondagswerk pijnpunt

DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer kan zich in grote lijnen vinden in de vereenvoudiging van de Arbeidstijdenwet die het kabinet heeft voorgesteld. Maar pijnpunten zijn de nachtdiensten en het werken op zondag, zo bleek woensdag tijdens het kamerdebat.

6 September 2006 19:51Gewijzigd op 14 November 2020 04:04

De christelijke partijen zijn bang voor een te grote aantasting van het recht op de vrije zondag.GroenLinks en de PvdA vinden vooral dat minister De Geus van Sociale Zaken te soepel omspringt met nachtdiensten.

In de nieuwe wet staan minder regels. Werkgevers en werknemers krijgen meer ruimte om in onderling overleg de werktijden per dag en week in te vullen. De maximumwerktijd per dag wordt twaalf uur, tegen tien uur nu.

Ook in de nieuwe wet is er een grens aan het aantal nachtdiensten dat iemand mag draaien: per 16 weken maximaal 36. Dat stuit niet op problemen. Maar in cao’s mag dat worden uitgebreid tot maximaal 140 per jaar. GroenLinks en PvdA hebben er vooral moeite mee dat de Arbeidsinspectie alleen controleert of die ruimste norm niet wordt overschreden. „Dit weegt zwaar” waarschuwde de PvdA.

Maar volgens De Geus kan dat niet anders. De inspectie kan niet ook alle afspraken die in cao’s worden gemaakt, controleren. „De inspectie is geen cao–politie”. Hij ontraadde een wijzigingsvoorstel dat de twee partijen hadden ingediend.

Dat deed de bewindsman ook met een amendement van het CDA. Die is, net als de ChristenUnie en de SGP, bang voor uitholling van het recht op vrije zondagen. Volgens de wet hebben werkgevers recht op dertien vrije zondagen per jaar, maar bij cao kan worden overeengekomen dat het er minder of zelfs geen worden. Dat gaat de christelijke partijen veel te ver. Die dertien moet het minimum zijn.

De Geus wees erop dat, ongeacht wat in cao’s wordt afgesproken, de individuele werknemer het recht heeft en houdt te weigeren op zondag te werken als de werkgever besluit het bedrijf ook op zondagen te laten draaien. Maar dat overtuigde de christelijke partijen niet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer