Binnenland

Zoektocht naar slachtoffers Schipholbrand

LEEUWARDEN (ANP) – Enkele advocaten gaan op zoek naar tientallen slachtoffers van de brand in het cellencomplex op Schiphol die na het drama met onbekende bestemming zijn vertrokken of al dan niet gedwongen zijn uitgezet.

6 September 2006 12:02Gewijzigd op 14 November 2020 04:04

De advocaten roepen hen op zich te melden zodat ze zich kunnen inzetten voor een of andere vorm van genoegdoening.Een van de advocaten, Alie Westerhuis, zei woensdag dat ze daarbij niet direct aan een schadevergoeding denkt. Wel vindt ze dat alle ruim tweehonderd getroffenen een verblijfsvergunning moeten krijgen en niet alleen de 39 die daarvoor volgens minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) in aanmerking komen. Ook zouden ze dan de mogelijkheid moeten krijgen om in het kader van gezinshereniging familieleden naar Nederland te laten komen.

Verder moet de overheid woonruimte voor de overlevenden regelen en ervoor zorgen dat de getraumatiseerden onder hen therapie kunnen volgen. De vreemdelingen zaten op het moment van de brand, die elf levens eiste, gedetineerd in het cellencomplex in afwachting van hun uitzetting. De advocaten gaan de Immigratie– en Naturalisatiedienst (IND) om een lijst vragen met daarop de namen van alle getroffenen. Ook willen ze weten waar de mensen zijn gebleven die vrijwillig en gedwongen zijn uitgezet.

Bovendien doet Westerhuis een beroep op degenen die met onbekende bestemming zijn vertrokken of op mensen die weten waar ze zijn, om zich te melden. De advocate houdt er rekening mee dat ze behoorlijk getraumatiseerd kunnen zijn en dus hulp nodig hebben. De overheid zou daarvoor moeten zorgen, aldus Westerhuis, die momenteel twaalf slachtoffers van de brand bijstaat.

De advocate vindt het verder vreemd dat het nog altijd niet mogelijk is hoge ambtenaren strafrechtelijk aansprakelijk te stellen voor de fouten die zij maken. Ze gaat daarom een aantal hoogleraren benaderen om te vragen mee te denken en te kijken wat ze eventueel toch kan doen tegen hogere ambtenaren van de ministeries van Justitie en VROM en de gemeente Haarlemmermeer die rond de brand in het cellencomplex „verwijtbaar en onrechtmatig” hebben gehandeld.

Diverse organisaties die zich hebben verenigd in het comité Rechtsherstel hadden overigens vorig jaar al aangifte gedaan tegen de ministers Donner (Justitie) en Verdonk. Volgens hen hebben de bewindslieden zich schuldig gemaakt aan een wrede en onmenselijke behandeling van de slachtoffers van de Schipholbrand.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer