„Strategisch stemmen niet slim”
DEN HAAG - De ChristenUnie meldt zich als kandidaat voor regeringsdeelname. Naar welke coalitie gaat de voorkeur uit? Hoe gaat de partij zich het CDA en Balkenende van het lijf houden? Hoeveel zetels wil de partij op 22 november binnenslepen?
Vragen waar de lijsttrekker van de ChristenUnie, André Rouvoet, over heeft nagedacht. Dinsdag publiceerde de partij tijdens een drukbezochte persconferentie het conceptverkiezingsprogramma en verklaarde Rouvoet dat zijn partij een centrumlinkse of een centrumrechtse coalitie zou kunnen steunen.Een voorkeur wil de CU-lijsttrekker niet uitspreken, zo verklaarde hij na de persconferentie. „Als het gaat om de sociale kant van het beleid, dan zouden we liever met CDA en PvdA in zee gaan, maar als het bijvoorbeeld om veiligheid gaat, kunnen we beter met de VVD overweg. Omgekeerd staat ons het standpunt van de PvdA over het Midden-Oosten niet erg aan en vinden we het VVD-idee om artikel 1 van de grondwet over antidiscriminatie te verheffen tot superbeginsel verwerpelijk.”
Rouvoet vindt de vragen over coalitievorming op dit moment echter niet zo interessant. „We moeten eerst een goede verkiezingsuitslag maken. We staan op dit moment goed in de peilingen, zo’n zes tot negen zetels. Het zou fantastisch zijn als we dat kunnen verzilveren, want dan zijn we echt een factor van betekenis in de Nederlandse politiek. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen zijn we uitgegroeid tot de vierde partij van Nederland. Het zou mooi zijn als we dat resultaat tijdens de Kamerverkiezingen kunnen evenaren.”
Rouvoet gaat tijdens de komende campagne eerst het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie aan de man brengen. „Wij willen investeren in een gezonde samenleving. Daarom kiezen we voor een gezinsvriendelijk beleid en voor kwetsbaren. Dat hoort in onze visie bij de kerntaken van christelijke politiek, zodat mensen een stil en gerust leven kunnen leiden.”
Verder wil de ChristenUniepoliticus in de komende jaren maatregelen om tegenstellingen in de samenleving te overbruggen. „Ik vind dat het kabinet-Balkenende de zaak op dit punt te veel op zijn beloop heeft gelaten. Dat geldt niet alleen ten opzichte van buitenlanders, maar ook ten opzichte van christenen. Ik heb me bijvoorbeeld mateloos gestoord aan de poging van coalitiepartner D66 om het begrip smalende godslastering uit het Wetboek van Strafrecht te krijgen. Ik noem ook de aanvallen op het bijzonder onderwijs in de afgelopen jaren en de pogingen om de evolutietheorie als enige juiste visie aan het onderwijs op te dringen. Religie is verdacht geworden. Daar had Balkenende een stokje voor moeten steken.”
Bij de VVD staat nu met zoveel woorden in het verkiezingsprogramma dat iedereen even politiek correct moet denken als de liberalen, stelt Rouvoet vast. „Ruimte voor minderheden is er blijkbaar niet. Maar dat is nu juist wel de kern van een democratie. Dat is voor mij essentieel in een democratie. Voor de VVD is dat kennelijk een schaduwzijde. Het CDA doet er alleen al om deze reden goed aan niet bij voorbaat in te zetten op voortzetting van de samenwerking met de VVD.”
De ChristenUnie doet het in de peilingen altijd beter dan tijdens de verkiezingen, zo bleek de afgelopen jaren. Bent u daar nu niet bang voor?
„Ik reken mezelf niet rijk. Maar ik denk dat het minimaal mogelijk moet zijn om het resultaat van voor de verkiezingen van 2002 te behalen. Toen had de ChristenUnie vijf zetels. De afgelopen jaren kwamen we steeds lager uit dan in de peilingen. Voor hetzelfde geld is het nu een keer omgekeerd.”
Hoe gaat u voorkomen dat opnieuw kiezers overlopen naar CDA-lijsttrekker Balkenende?
„De kiezers die in 2003 Balkenende hebben gekozen, weten nu wel wat ze hebben gedaan. Ze kregen eerst de LPF en toen D66 er gratis bij, evenals het soms onmenselijke vreemdelingenbeleid van minister Verdonk en de maatregelen die veel kwetsbaren in hun portemonnee raakten. Ik ontmoet veel mensen die daar spijt van hebben. Het blijkt niet eenvoudig om met het uitbrengen van een strategische stem die politiek te verwezenlijken die jij wenselijk acht. Strategisch stemmen is niet slim; je kunt van een koude kermis thuiskomen. Mensen moeten kiezen voor het programma dat hen het meest aanspreekt en het best bij hun overtuiging past.”