Binnenland

Overheid moet alle etherfrequenties veilen

De overheid moet de radiofrequenties van alle commerciële zenders, dus zowel oude als nieuwe, veilen voor een periode van acht jaar. Dat heeft de bestuursrechter in Rotterdam woensdag bepaald.

ANP
24 July 2002 14:38Gewijzigd op 13 November 2020 23:42

In afwachting van een definitieve regeling wilde het vorige kabinet eerst een tijdelijke verdeling in elkaar zetten, waarbij ruimte was voor twee nieuwkomers die een jaar over de frequentie konden beschikken. Nieuwkomers als radio Veronica waren het daarmee oneens en spanden de rechtszaak aan. Zij vinden dat er geen technische belemmeringen zijn om alle frequenties nu al te verdelen.

De bestuursrechter vindt dat een definitieve verdeling door langdurige politieke onenigheid tussen kabinet en Tweede Kamer ten onrechte is uitgebleven. Hij wil nu dat het kabinet voor 16 september een veiling aankondigt van de beschikbare frequenties voor commerciële radiozenders.

Vanaf 1 februari 2003 zouden de zenders dan hun plek in de ether kunnen innemen. Omdat de bestuursrechter stiltes in de ether ongewenst vindt, kunnen volgens hem de bestaande zenders tot februari volgend jaar blijven uitzenden op hun huidige frequentie.

De onderhandelaars van CDA, LPF en VVD hebben bij de kabinetsformatie besloten om na de tijdelijke uitgifte van frequenties voor een jaar, ze per september 2003 met een vergelijkende toets te verdelen. De bestuursrechter vindt echter dat er nu meteen een definitieve verdeling moet komen.

Directeur T. Lathouwers van Sky Radio vindt het „vervelend” dat er is besloten tot een veiling. „Ik had dit zeker niet verwacht. We waren juist blij dat de nieuwe regering voor een vergelijkende toets had gekozen. Maar in dit dossier blijkt steeds dat een rechter een overheidsbeslissing onderuit haalt.”

Lathouwers wil de uitspraak eerst rustig lezen, voordat hij bekijkt of er nog andere stappen mogelijk zijn. „Bovendien loopt er in Brussel nog een procedure tegen het instrument van een veiling. Maar ik ben in ieder geval wel blij dat we na veertien jaar weten waar we aan toe zijn.”

J. Hoogesteijn (directeur Veronica-radio) spande de rechtszaak destijds aan. „Eindelijk gerechtigheid”, verzuchtte hij woensdag. „Het past in de traditie van Veronica om alles via juridische stappen te bereiken. Bij een veiling zetten we in op twee frequenties: een voor Veronica FM en een voor Kink FM.”

Hij is blij omdat het wanbeleid van de overheid aan de kaak is gesteld en niet omdat hij van zenders als Radio 538 en Sky Radio heeft gewonnen. „Al vind ik wel dat zij al de tijd in een riant huis hebben gewoond waarvoor zij veel te weinig huur hoefden te betalen. Daar kunnen zij achteromkijkend niet over klagen.”

Tweede-Kamerlid Atsma van de grootste regeringspartij CDA reageerde woensdag „zeer verbaasd” op de rechterlijke uitspraak. „Dit is een politieke kwestie en daar hoeft de rechter zich niet mee te bemoeien.” Atsma wijst op de afspraken die gemaakt zijn tijdens de kabinetsformatie. „Eindelijk was er een breed politiek draagvlak om niet te veilen en dan krijg je deze uitspraak. Ik moet de volledige uitspraak nog bestuderen, maar het CDA laat het hier niet bij zitten.”

Het ministerie van Economische Zaken, dat sinds gaat over radiofrequenties, laat momenteel juristen de uitspraak bestuderen. Het is dan ook nog niet duidelijk of er beroep wordt aangetekend. Het kabinet zal zich hierover beraden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer