CU kiest voor gezin en arbeid
DEN HAAG - De ChristenUnie wil in de komende kabinetsperiode 4 miljard euro extra uittrekken voor verbetering van de koopkracht voor gezinnen en voor betere werking van de arbeidsmarkt.
Ouderen met een inkomen boven anderhalf keer modaal moeten meer belasting gaan betalen. Daarentegen gaan starters op de arbeidsmarkt minder aan de overheid afdragen. Dat staat in het conceptverkiezingsprogramma ”Duurzaam voor elkaar” van de ChristenUnie dat dinsdagmiddag in Den Haag is gepresenteerd.Van de 4 miljard euro gaat een kwart naar de koopkrachtverbetering voor gezinnen. De kinderbijslag voor kinderen van nul tot vijf jaar gaat omhoog naar het niveau van kinderen van zes tot elf jaar. De overheid moet het geld dat nu beschikbaar is voor kinderkorting en kinderopvang omvormen tot een kindgebonden budget en dat rechtstreeks aan ouders uitkeren. Die kunnen dan zelf bepalen of ze het geld besteden aan kinderopvang of dat ze zelf de opvoeding ter hand nemen.
De ChristenUnie wil dat scholen in het voortgezet onderwijs de verantwoordelijkheid krijgen voor de verstrekking van schoolboeken, zoals nu in het basisonderwijs het geval is. Leerlingen van 16 en 17 jaar in het middelbaar beroepsonderwijs krijgen net als studenten van 18 jaar en ouder een gratis ov-kaart.
Voor een betere werking van de arbeidsmarkt wil de partij in de periode 2006-2010 3 miljard euro uittrekken. De partij wil dat werken aantrekkelijk is, ook als het loon relatief laag is. Het geld is nodig voor herintreding, begeleid werk, participatie van gehandicapten, banen voor laag geschoolden en verhoging van de arbeidskorting.
De ChristenUnie wil de AOW-leeftijd op 65 jaar houden. Een koopkrachtgarantie is er alleen voor ouderen met een inkomen tot anderhalf keer modaal. Ouderen die een aanvullend pensioen hebben van 18.000 euro of hoger moeten meer belasting gaan betalen.
De lasten voor starters op de huizenmarkt moeten omlaag, zo stelt de ChristenUnie voor. De overheid moet het eigenwoningforfait voor deze groep verlagen. De hypotheekrenteaftrek blijft gehandhaafd voor degenen die nu een hypotheek hebben. Degenen die een nieuwe geldlening voor hun woning afsluiten, mogen maximaal 42 procent van de rente aftrekken.
Verder wil de ChristenUnie 1 miljard euro investeren in duurzame energie, duurzame landbouw en openbaar vervoer. Op producten en diensten moet een milieuheffing komen.
De ChristenUnie is kritisch over het gevoerde kabinetsbeleid. De hervormingen in de gezondheidszorg en de sociale zekerheid waren nodig, maar kwetsbare groepen zoals chronisch zieken en mensen met een handicap zijn onnodig in de knel gekomen. Daarom bepleit de CU een compensatie van 300 miljoen voor de dure zorgpremies en afschaffing van de no-claimkorting in de zorg.
Partijleider Rouvoet van de ChristenUnie zei bij de presentatie van het program te mikken op zes tot negen zetels bij de verkiezingen van 22 november. De ChristenUnie heeft er nu drie, maar staat volgens de peilingen op winst. In de kabinetsformatie zou de ChristenUnie dan „een sleutelpositie” kunnen innemen. Rouvoet sprak geen voorkeur uit voor een centrumlinkse of centrumrechtse regering. Een geheel linkse coalitie (met PvdA, GroenLinks en SP) noemde hij „niet mijn eerste optie.” Toch sloot Rouvoet ook deze variant niet uit, „als ze me heel hard nodig hebben en heel veel te bieden hebben.”