Grondvlak
Het lijkt erop dat de hersteld hervormde gemeente van Achterberg binnen afzienbare tijd over een eigen kerkgebouw kan beschikken.
Burgemeester en Wethouders van Rhenen zijn bereid medewerking te verlenen aan de vestiging van een tijdelijk kerkgebouw in het achterste deel van een loods achter Boslandweg 35 in Achterberg. Dat meldt de gemeente Rhenen in een persbericht. De vergunning zou gelden voor een periode van maximaal vijf jaar. Aan die medewerking koppelt de gemeente de voorwaarde dat er een planschadeovereenkomst wordt gesloten.Momenteel deelt de oud gereformeerde gemeente in Achterberg de kerk met de hersteld hervormde gemeente, die liever over een eigen kerkgebouw beschikt.
Vooruitlopend op een definitieve locatie zocht de hersteld hervormd gemeente naar een tijdelijke oplossing. Daarbij zijn verschillende opties de revue gepasseerd. Nadat het gemeentebestuur zich afwijzend had getoond ten opzichte van een locatie aan de Bovenweg, werd er groen licht gegeven voor tijdelijke huisvesting van de kerk in een loods aan de Achterbergsestraatweg nabij Achterberg.
Tegen die voorgenomen zogenaamde vrijstelling zijn op het Rhenense gemeentehuis in totaal acht zienswijzen binnengekomen. Een bezwarenprocedure zou naar verwachting veel tijd in beslag nemen. Daarom heeft de hersteld hervormde gemeente een nieuw verzoek ingediend om een deel van een loods achter de woning Boslandweg 35 in Achterberg tijdelijk als kerkgebouw te mogen gebruiken. Het besluit voor een kerkgebouw aan de Achterbergsestraatweg is ingetrokken.
Geref. gem. Kootwijkerbroek
De gereformeerde gemeente van Kootwijkerbroek gaat haar kerkgebouw uitbreiden. De planning is dat er in de eerste helft van volgend jaar wordt begonnen met de bouw aan de zijde van het parkeerterrein, zegt voorzitter H. Brons van de bouwcommissie. In de eerste fase wordt het kerkgebouw uitgebreid tot zo’n 1850 zitplaatsen. In de tweede fase komen er aan de achterzijde nog eens 350 plaatsen bij. Maar dat zal waarschijnlijk pas over enkele jaren gebeuren. In totaal moeten er 500 plaatsen bij komen.
De uitbreiding is nodig vanwege de groei van de gemeente. „We zijn verbouwingen wel gewend, dat is vaker gebeurd.” In 1954 kwamen de leden van de gereformeerde gemeente voor het eerst samen in Kootwijkerbroek. De gemeente werd echter pas in 1960 geïnstitueerd. In 1974 werd er achter de bestaande kerk een nieuwe kerk geopend. In 1989 werd dit gebouw vervangen en verrees op dezelfde plaats de huidige kerk. In 1997 werd dit pand uitgebreid, ten koste van de kerk uit 1954, die toen werd gesloopt.
Tijdens de verbouwing volgend jaar kunnen de kerkdiensten gewoon doorgaan. De gemeente, die ongeveer 2100 leden en doopleden telt, wordt sinds 2004 gediend door ds. G. Beens.
Geref. gem. H-I-Ambacht 75 jaar
De leden van de gereformeerde gemeente van Hendrik-Ido-Ambacht herdenken op 21 september dat de gemeente 75 jaar geleden werd geïnstitueerd. Ze was vóór 1931 korte tijd een dochtergemeente van de gereformeerde gemeente van Ridderkerk. De leden kwamen destijds samen in een loods op een scheepswerfje, zegt scriba C. Bregman. De loods was van gemeentelid W. Buitendijk, wiens zoon nog steeds op die plaats woont. Buitendijk kon een deel van de loods missen. „Er stonden onder andere vaste banken en een vaste kansel. De loods werd ook wel de vlettenschuur genoemd, omdat er kleine vaartuigen zoals vletten werden gebouwd.”
De loods, die inmiddels niet meer bestaat, werd in 1936 verruild voor een nieuwe kerk. Deze werd in de loop van de jaren te klein. Er moest een nieuw gebouw komen, op de plaats van het oude pand. „In 1973 werd met de afbraak begonnen. We zaten tijdelijk in de gereformeerde kerk. In 1974 konden we het nieuwe gebouw in gebruik nemen.”
Maar ook dit bedehuis, met de naam Petrakerk, werd te klein. In 1989 en 1995 volgden uitbreidingen. Momenteel wordt nagedacht over een eventuele nieuwbouw, omdat er opnieuw te weinig ruimte is. Er zijn ongeveer 1900 leden en doopleden. De gemeente is vacant en heeft als consulent ds. B. van der Heiden uit Alblasserdam. Juist de gemeente van Alblasserdam was rond 1979 enige tijd dochtergemeente van de kerk in Hendrik-Ido-Ambacht.
Tijdens de herdenking op 21 september spreken vier van de vijf predikanten die de gemeente hebben gediend. De eerste predikant, ds. C. Wisse, die van 1959 tot 1963 in Hendrik-Ido-Ambacht stond, is in 1989 overleden. De vier oud-predikanten die tijdens de bijeenkomst spreken, zijn ds. J. W. Verweij (van 1971 tot 1980), ds. J. S. van der Net (1982-1985), ds. H. Paul (1986-1994) en ds. W. Silfhout (1994-2002).
Bovendien komen een oud-kerkenraadslid en een gemeentelid aan het woord. Zij worden bevraagd over de geschiedenis van de kerkelijke gemeente. Scriba Bregman zal het woord voeren over het jubileumboek, dat een maand later uitkomt. De gemeenteleden krijgen het 496 pagina’s tellende boek ”Op deze petra” gratis.
Het boek is geschreven door vier gemeenteleden: A. A. Verhoeven, W. J. van Gent, ouderling B. van Groningen en scriba C. Bregman.
Nieuwe Kerk Zierikzee gesloten
De Nieuwe Kerk in Zierikzee is na inspectie door Monumentenwacht gesloten voor publiek. Dat meldt de PZC. Op twee plaatsen zijn er scheuren in het stucwerk gevonden. De kans bestaat dat de muurbedekking loslaat en naar beneden valt.
Volgens H. Uil van de Stichting Oude Zeeuwse Kerken, eigenaar van het gebouw, is uit voorzorg besloten alle geplande activiteiten de eerstkomende twee weken te schrappen. „Monumentwacht had ons geadviseerd de twee betreffende gedeelten van de kerk af te zetten voor publiek. Wij hebben echter besloten de kerk dan maar even helemaal niet te gebruiken. Stel je voor dat er net tijdens een uitvoering iets naar beneden valt. Dat geeft mogelijk een harde klap en een flinke stofwolk. De paniekreactie die dat teweeg zou kunnen brengen bij de bezoekers, daar zijn we beducht voor.”
De scheurtjes werden bij een globale inspectie gevonden in het kapiteel van een van de pilasters direct bij de ingang van de kerk en in de omlijsting van een raam achterin.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.