„Humanitaire ramp dreigt door strijd Sri Lanka”
COLOMBO - Een humanitaire ramp dreigt in Sri Lanka als de Verenigde Naties en het Rode Kruis hun medewerkers uit het land terugtrekken. Dat hebben hulpverleners zondag gezegd op voorwaarde van anonimiteit.
De VN-organisaties en het Rode Kruis hebben als enige toegang tot bepaalde delen van het noorden en oosten van het land, waar het regeringsleger en de rebellenbeweging Tamil Tijgers (LTTE) in hevige strijd verwikkeld zijn. Voor honderdduizenden etnische Tamils in die gebieden dreigt een tekort aan voedsel, water en medicijnen. Recentelijk hebben de VN-organisaties en het Rode Kruis echter gewaarschuwd hun personeel te zullen terugtrekken uit Sri Lanka als de veiligheidssituatie niet verbetert.De waarschuwing kwam nadat Europese bestandswaarnemers vorige week zeiden dat Sri Lankaanse veiligheidstroepen achter de moord zitten op zeventien hulpverleners, op een na allen etnische Tamils, in de oostelijke stad Muttur.
De Sri Lankaanse regering ontkent ten stelligste dat het leger of de politie iets te maken hebben met de dood van de hulpverleners, die voor de internationale hulporganisatie Actie Tegen Honger werkten aan tsunamiprojecten.
Het Sri Lankaanse leger zei zondag Sampur op zo’n 2 kilometer te zijn genaderd, een enclave die in handen is van de LTTE in het oosten van het land, waar de afgelopen week honderden gezinnen zijn gevlucht voor de beschietingen en luchtaanvallen die daar bijna dagelijks plaatshebben. De rebellen beschieten volgens het leger vanuit Sampur de marinebasis Trincomalee.
De operatie om Sampur en vier nabijgelegen dorpen terug te veroveren op de rebellen is volgens het leger op humanitaire gronden noodzakelijk, omdat de Tamilrebellen de moslimbevolking daar bedreigen.
De vluchtelingenkampen in Sri Lanka zitten al overvol sinds het conflict tussen de LTTE en het regeringsleger in april weer oplaaide en zo’n 220.000 mensen op de vlucht sloegen. Hulporganisaties hebben gevraagd betere toegang te krijgen tot de vluchtelingenkampen in het noorden en oosten van het land, waar de voedsel- en medische voorraden opraken.
De werk- en reisbeperkingen voor hulpverleners zijn aangescherpt sinds het geweld is opgelaaid, volgens sommigen omdat de regering en de rebellen geen pottenkijkers bij het conflict willen. De regering zegt dat de maatregelen zijn ingesteld voor de veiligheid van de hulpverleners.
Zaterdag nog bracht de Sri Lankaanse marine twaalf boten van de rebellenbeweging Tamil Tijgers (LTTE) tot zinken en doodde tachtig tot honderd rebellen tijdens een zes uur durende slag voor de noordelijke kust. Dat heeft een woordvoerder van de marine zaterdag gezegd.
Zondag is een schip met voedsel en medicijnen van de regering vanuit de hoofdstad Colombo vertrokken naar het schiereiland Jaffna, dat sinds 11 augustus nagenoeg geïsoleerd is komen te liggen nadat de rebellen het gebied op het leger heroverden.