Binnenland

Kabinet wil gedwongen heropvoeden

DEN HAAG - Het kabinet werkt aan wetgeving om probleemjongeren onder dwang deel te laten nemen aan intensieve scholing en heropvoeding.

Redactie politiek
1 September 2006 23:36Gewijzigd op 14 November 2020 04:04

De regering investeert 10 miljoen euro in opvangvoorzieningen, in kazerneachtige omgeving, waar jongeren lange dagen doorbrengen en weinig tijd overhouden voor ongewenst gedrag.De ministerraad heeft dat vrijdag besloten op voorstel van staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken.

Het gaat om een groep van 12.000 tot 14.000 probleemjongeren die min of meer ongrijpbaar zijn. Meestal zijn het voortijdige schoolverlaters die niet werken, geen uitkering hebben, geen strafbare feiten hebben gepleegd, maar wel dreigen af te glijden.

Vorige maand bleek uit onderzoek van adviesbureau Berenschot nog dat het juridisch niet haalbaar is om deze groep onder dwang aan heropvoedingstrajecten te laten deelnemen.

Maar het kabinet legt zich niet neer bij deze conclusie en werkt aan een wettelijke regeling. „We willen de wetgeving zodanig veranderen dat het wel mogelijk is om deze probleemjongeren wel onder dwang aan te pakken”, lichtte premier Balkenende toe. „Als ze niet echt worden gestimuleerd kunnen ze een gevaar worden voor zichzelf of hun omgeving. Het kabinet sluit de ogen er niet voor.”

De maatregel komt boven op een aantal andere kabinetsplannen om probleemjongeren aan te pakken. Zo wil de regering de leerplicht uitbreiden. Jongeren zijn dan verplicht om tot hun achttiende verplicht onderwijs te volgen met als minimaal resultaat een diploma mbo 2-niveau. Nu is de leerplicht tot 16 jaar.

Voor jongeren van 18 tot 23 jaar komt er een leer-werkplicht. Die moet gemeenten de bevoegdheid geven werkloze jongeren tot 23 jaar met onvoldoende scholing aan te pakken. Nu al kunnen gemeenten jongeren in de bijstand naar school sturen om hun meer kans op werk te bieden.

Voorzitter De Boer van de Taskforce Jeugdwerkloosheid is blij met het kabinetsbesluit. „De voorgestelde maatregelen zijn in het belang van de jongeren zelf. Zonder actie zie ik een groot maatschappelijk probleem op ons afkomen. Daar moeten we iets aan doen.”

De Boer lanceerde begin dit jaar zelf het idee om opvangvoorzieningen voor de probleemjongeren te creëren. Hij hoopt dat de jongeren op die manier worden klaargestoomd voor het zogeheten 2e Kans Beroepsonderwijs. Daarin kunnen zij via een leerbaan een startkwalificatie halen waarmee zij een beter perspectief op werk krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer