Poging tot doodslag op baby: 2,5 jaar cel
ZUTPHEN - Het openbaar ministerie in Zutphen heeft vrijdag tweeënhalf jaar cel geëist tegen een inwoner van Apeldoorn die verdacht wordt van poging tot doodslag op zijn zoontje.
De man zou zijn kind tussen december vorig jaar en eind februari dit jaar meermalen zo hard hebben geslagen en door elkaar geschud, dat het kind het zogenaamde shaken-babysyndroom heeft opgelopen.Na zijn celstraf zou de 32-jarige G. R. van ’t H. voor behandeling moeten worden opgenomen in een kliniek, in het kader van tbs met voorwaarden, vindt het OM. Deze maatregel kan omgezet worden in tbs met dwangverpleging. Omdat er nog onderzocht moet worden in welke instelling de Apeldoorner terechtkan, is de rechtszaak voor onbepaalde tijd aangehouden.
Eind februari belandde het kind, toen vier maanden oud, in het ziekenhuis, nadat het bewusteloos was geraakt terwijl de vader hem verschoonde. Het bleek dat het kind hersenbloedingen, een schedelbreuk en ribfracturen had opgelopen. Het zware letsel kon volgens de artsen alleen maar door geweld zijn veroorzaakt. Zowel de vader als de moeder is aangehouden.
Pas een kleine maand later bekende de vader dat hij het kind meermalen heeft mishandeld. Zijn toenmalige vrouw mocht na tien dagen voorarrest naar huis. De mishandelingen begonnen toen de zuigeling zeven weken oud was en vonden steeds plaats als de verdachte alleen met hem thuis was.
Van ’t H. wordt in het dossier opgevoerd als perfectionist die het niet kon verkroppen dat het kind huilde. Dat zou hij hebben ervaren als kritiek op zijn vaderschap, temeer daar het kind vaker bij hem dan bij de moeder huilde. De Apeldoorner probeerde de baby door slaan en heen en weer schudden tot stilte te manen. Een huisarts en een kinderarts hebben in die tijd wel blauwe plekken bij het kind gezien, maar tijdens de rechtszaak bleek niet dat dit tot maatregelen heeft geleid.
Deskundigen hebben de man verminderd toerekeningsvatbaar verklaard, vanwege een hardnekkige persoonlijkheidsstoornis. Zonder behandeling is de kans op herhaling groot.
Met de baby gaat het naar omstandigheden redelijk, deelde officier van justitie L. Feraaune mee. Het is volgens haar echter maar de vraag hoe het jongetje zich zal ontwikkelen. Van het shaken-babysyndroom is bekend dat het blijvende en ernstige schade kan opleveren.