Weg van bomen, bloemen, beesten
De mensen zijn vriendelijk in het Overijsselse Vechtdal. Ze knikken kameraadschappelijk naar tegemoetkomende fietsers: Dag, fietsgenoot. Alsof ze ermee zeggen: We begrijpen dat je deze route kiest, hij is mooi. Na een hoosbui, als tegenliggers met hun zwarte paraplu’s op reusachtige vleermuizen lijken, glimlachen ze nog. Dag, lotgenoot.
Overijsselaars hebben iets met kunst, met bomen en met dieren. Van het eerste getuigt de nieuwe kunstroute om Dalfsen. Op fietsbare afstand van elkaar liggen zo tien kunstpunten die ’s zomers de deuren openen voor publiek: een studio voor tuinontwerp, het Galerietje van Fietje en andere ateliers.Ook bomen krijgen bijzondere aandacht. Er groeien er nogal wat in de omgeving, en via het project ”Draag een boompje bij” worden bepaalde bomen in het zonnetje gezet. Mensen kunnen er een sponsoren voor 12 euro. Natuurbeschermingsorganisaties gebruiken het geld voor behoud van het landschap en de sponsor krijgt een wandelroutebeschrijving als dank. Wandelaars komen tijdens zo’n tocht meer te weten over de geschiedenis van de omgeving én over de bomen. Zoals dat de 160-jarige Oude Beuk op landgoed De Horte zijn langste tijd heeft gehad. En dat de linde in een van de weilanden het beste tot zijn recht komt als alleenstaande boom.
Dan zijn er nog de dieren. Tijdens het fietsen van de tweede route uit het boekje ”Kom op visite in het Overijssels Vechtdal” -een rondje ten zuiden van Ommen, 35 kilometer lang, verkrijgbaar bij de VVV- komen er heel wat in beeld. Schapen kijken belangstellend naar hoe ze zelf op de foto worden gezet. Paarden staren naar hun spiegelbeeld in een grote plas. Een haan stapt met afgemeten pasjes een weiland rond, alsof hij een vast aantal kilometers per dag te gaan heeft. Koeien grazen tevreden op frisgroen gras. Hun eigenaars zijn trots op ze, koeienkunstwerken onderweg bewijzen het. De cirkel is rond: Overijsselaars zijn aardig - ze houden van dieren - mensen die van dieren houden zijn aardig.
Ongeveer halverwege de route, gerekend vanaf landgoed Hessum, duikt het atelier van Aly Schutte in Giethmen op. Zij schildert. Wilde bloemen groeien hier groter dan levensgroot op doek. Beginners en gevorderden die zelf vergeet-mij-nietjes komen schilderen op een van Schuttes workshops, mogen zitten op een papaverrode stoel aan een lange werktafel.
Aly Schutte schildert al dertig jaar. Ze begon met olieverf, tegenwoordig werkt ze vooral met aquarel en acryl. Ze verkocht ruim duizend schilderijen. Vorig jaar trok de galerie zeker 10.000 bezoekers.
„Ze leeft gewoon met bloemen”, vertelt haar man, Henk Schutte. „Wanneer we door Friesland rijden, weet ze precies: „Als je hier de derde weg rechts en de vierde links neemt, dan vinden we daar de wilde kaardenbol.”” De schilderes, glimlachend: „Ik voel me een beetje schuldig als ik niet ben wezen kijken bij planten waarvan ik wist dat ze stonden te bloeien.”
Hoefijzer
Terwijl de regen de rieten hoed van de vogelverschrikker ranselt, laat Henk Visscher van kijk-, doe- en zorgboerderij Aan ’t Zandeinde in Lemele binnen biggetjes zien. Dat is de volgende bezienswaardigheid op de route. Bezoekers maken kennis met de boerderijpony en -cavia en de varkens Babe en Swiebertje, bekijken de video ”Van Saartje tot karbonaadje” en horen hoe biggen worden geboren. Met een waar genoegen ontvangt Visscher hen: schoolkinderen, toeristen, groepen ouderen en gehandicapten. Hij heeft zo veel te vertellen over allerlei aspecten van het boerenleven, waar hij zelf bijna dertig jaar in zit, dat hij er zo twee uur mee kan vullen.
Kinderen kunnen er ook knutselen. Daar bewaart Visscher de hoefijzers voor, die buiten op een rijtje liggen te roesten. „Ze mogen zo’n hoefijzer dan schuren, verven en versieren.” Met een lach: „Altijd als een U ophangen, zeg ik dan, anders valt het geluk eruit.”
Aly Schutte geeft op 14 september en 4 oktober een schilderworkshop voor RD-lezers. Kosten: 35 euro, inclusief materialen, koffie en lunch. Meer informatie en aanmelden: tel. 0529-456361 en www.archemerberg.nl.
Op zorgboerderij Aan ’t Zandeinde (Zandeinde 1) start van dinsdag tot en met vrijdag om 10.00 en 14.00 uur een rondleiding. Meer informatie: 06-14604296, www.zandeinde.nl, 0900-1122375 en www.vechtdalvvv.nl.