Binnenland

Van der Hoeven: Salaris leraar moet omhoog

DEN HAAG (ANP) – De salarissen van leraren moeten de komende jaren omhoog. Als door de aantrekkende economie in andere sectoren betere cao’s worden afgesloten, kan het onderwijs niet achterblijven. Dat stelt minister Van der Hoeven (Onderwijs) in haar wekelijkse weblog.

31 August 2006 15:56Gewijzigd op 14 November 2020 04:03

Volgens haar woordvoerster komt ze niet zelf meteen met meer geld voor de lerarensalarissen over de brug, maar gaat het over de periode van het volgende kabinet. Voorzitter Marleen Barth van de Onderwijsbond CNV is blij dat de minister het opneemt voor de leraren, maar tekent erbij aan dat Van der Hoeven de laatste jaren de leraren niets extra’s heeft gegeven en hen niet heeft gecompenseerd voor de gevolgen van het nieuwe stelsel voor ziektekosten. Volgens de bond heeft de nieuwe zorgverzekering het onderwijs extra hard getroffen.Scholen in het voortgezet onderwijs en met ingang van dit schooljaar ook het basisonderwijs, hebben de vrijheid zelf te bepalen waar ze hun geld aan uitgeven. Ook praten werknemers en werkgevers straks zelf over de nieuwe cao’s. Als de minister het onderwijs meer geld geeft voor de salarissen, moet ze dus met bonden en werkgevers afspreken dat dit ook daadwerkelijk naar de lonen gaat, vindt Barth.

Ze vindt dat het geld gestoken moet worden in hogere functies voor docenten. Nu zijn het vooral de managers binnen de scholen die in de hoogste schalen terecht komen. Barth onderschrijft het advies van de Onderwijsraad, dat donderdag uitkwam, om leraren die zich blijven bijscholen, daarvoor te belonen. Dat zou echter niet moeten met een diplomabonus, maar met extra periodieken. Volgens minister Van der Hoeven hebben scholen nog voldoende ruimte om goede leraren een extraatje te geven.

Het idee van de raad om leraren die lesgeven in vakken waarvoor te weinig docenten zijn, meer loon te geven, vindt Barth heel slecht. „Dat zou betekenen dat een slechte leraar economie meer gaat verdienen dan een goede docent Nederlands. Dat richt binnen onderwijsteams een ravage aan". Ook in extra geld voor regio’s met te weinig leraren, ziet Barth niet veel. Een goed personeelsbeleid van scholen is veel belangrijker om leerkrachten aan te trekken.

Over een parlementair onderzoek naar de positie van de leraar is ze niet enthousiast. De oorzaken van de dreigende tekorten zijn door een stortvloed van rapporten genoegzaam bekend, denkt ze. De Tweede Kamer kan zijn energie beter steken in het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden van de leraar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer