Onderwijsraad: Meer salaris voor leraren
DEN HAAG - De salarissen van leerkrachten moeten omhoog. Onderwijsgevenden die gaan werken in regio’s waar de lerarentekorten schrijnend zijn, moeten een extra opslag krijgen.
De extra opslag moet ook gelden voor leerkrachten die les gaan geven in vakken waar het lerarentekort schrijnend is. Dat stelt de Onderwijsraad in een advies dat donderdagmorgen is overhandigd aan de voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Onderwijs, Aptroot.Behalve een salarisverhoging moet het beroep van leraar inhoudelijk interessanter zijn. Daarom moet 10 procent van de leraren in het basis-, voortgezet, middelbaar beroeps- en hoger beroepsonderwijs de gelegenheid krijgen door de studeren middels speciale bachelor-, master- of promotieopleidingen. Degenen die de extra opleiding voltooien, moeten een diplomatoeslag krijgen, zo adviseert de raad.
De Onderwijsraad, het hoogste adviesorgaan op het terrein van onderwijs, adviseert de Tweede Kamer dringend om de tekorten nu aan te pakken en niet te wachten tot de problemen echt nijpend worden. Het uitzicht op een goed salaris en aantrekkelijke carrièreperspectieven kan jongeren doen besluiten te kiezen voor het vak van leraar.
De Tweede Kamer doet er goed aan een parlementair onderzoek in te stellen naar de positie van de leraar, zo adviseert de raad verder. Daarmee laat de politiek zien dat ze belang hecht aan voldoende onderwijsgevenden. Ook kan de Kamer bijsturen als er bepaalde projecten niet van de grond komen omdat niemand zich daarvoor verantwoordelijk voelt. Als voorbeeld noemt de Onderwijsraad het nascholingsregister van leraren. Verder kan de Kamer dan alert reageren als steeds meer onderwijstaken worden overgenomen door onderwijsassistenten en het onderwijs „ontacademiseert.”
De Tweede Kamer heeft om het advies van de Onderwijsraad gevraagd om te weten te komen of het onderwijsveld voldoende rekening houdt met de gevolgen van de pensioengolf die zich vanaf 2007 voordoet.