Buitenland

Annan : Beëindig blokkade Libanon

JERUZALEM (AP) – Secretaris–generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft bij een bezoek aan Israël nogmaals een dringend beroep op de Israëlische regering gedaan om de zee– en luchtblokkade van Libanon te beëindigen en zijn troepen uit Zuid–Libanon terug te trekken zodra daar vijfduizend van de geplande vijftienduizend VN–militairen zijn genstalleerd. Maar premier Ehud Olmert, die een persconferentie gaf met Annan, liet doorschemeren dat Israël daar pas toe bereid zal zijn als de bestandsovereenkomst volledig is uitgevoerd.

30 August 2006 19:49Gewijzigd op 14 November 2020 04:03

De overeenkomst voorziet in de stationering van vijftienduizend man Libanese strijdkrachten en evenveel VN–militairen en een wapenembargo tegen de Hezbollah. Israël heeft gezegd dat het de blokkade pas wil opheffen als er niet alleen in het zuiden van Libanon, maar ook in het grensgebied bij Syrië Libanese en VN–troepen worden gestationeerd om de invoer van wapens voor de Hezbollah te voorkomen. Maar Syrië heeft gezegd een internationale troepenmacht aan zijn grens als een vijandige daad te zullen beschouwen en Libanon zegt alleen eigen militairen te zullen sturen. Annan steunt de Libanese regering daarin. Hij zei dat de Libanese autoriteiten bij zijn eerdere bezoek aan Beiroet hebben gezegd serieus werk te willen maken van het embargo en dat hij gelooft dat de Israëlische belangen op die manier behartigd kunnen worden.Opheffing van de Israëlische blokkade is belangrijk om in Libanon te kunnen beginnen met herstel van de oorlogsschade en wederopbouw. ‘Ik geloof echt dat de blokkade moet worden opgeheven’, zei Annan op de persconferentie.

De Libanese premier Fuad Saniora toonde zich woensdag vol vertrouwen dat de blokkade over een paar dagen verleden tijd zal zijn nu Annan zich daarvoor inzet. Maar Olmert ging een antwoord uit de weg en zei alleen dat Israël wil dat het staakt–het–vuren volledig wordt uitgevoerd. Vice–premier Shimon Peres, die later met Annan sprak, zei dat het Israël niet om de blokkade te doen is, maar om te voorkomen dat de Hezbollah weer wordt bewapend.

Annan zei eraan te werken dat de omvang van de internationale troepenmacht in Zuid–Libanon zo snel mogelijk wordt uitgebreid en hoopt het huidige aantal snel te kunnen verdubbelen tot vijfduizend. Eerder sprak hij de verwachting uit dat dat vrijdag het geval kan zijn. Hij zei te hopen dat Israël intussen verder gaat met het terugtrekken van zijn troepen en de laatste manschappen weghaalt zodra de vijfduizend blauwhelmen zijn gearriveerd. Olmert maakte echter niet de indruk vertrouwen te stellen in dat aantal.

Eerder woensdag had Olmert gezegd dat het staakt–het–vuren met de Hezbollah een hoeksteen zou kunnen zijn voor een ‘nieuwe realiteit’ tussen Israël en Libanon. En ook Annan en de Israëlische minister van buitenlandse zaken Tzipi Livni zeiden dat het bestand het begin zou kunnen zijn van een algeheel vredesverdrag tussen de twee landen. Maar Saniora liet weten dat hij er niet over peinst met Israël om de tafel te gaan zitten en dat Libanon het laatste Arabische land is dat een vredesverdrag met Israël zal sluiten. Dat zal pas gebeuren als er een rechtvaardige en algehele vrede is gesloten op basis van het Arabische initiatief, zei hij.

Saniora doelde op een plan dat de Arabische Liga in 2002 op een top in Beiroet heeft opgesteld. Het vraagt van Israël dat het alle in 1967 veroverde gebieden teruggeeft, dat er naast Israël een Palestijnse staat komt met Jeruzalem als hoofdstad en dat er een oplossing komt voor het probleem van de Palestijnse vluchtelingen – dat alles in ruil voor vrede en volledige normalisering van de Arabische betrekkingen met Israël.

Zowel Annan als Olmert eiste de onvoorwaardelijke vrijlating van twee Israëlische militairen die op 12 juli door de Hezbollah gevangen zijn genomen. Een derde Israëlische militair is ontvoerd door Palestijnse Hamas–leden.

Annan zei al het mogelijke in het werk te zullen stellen om de vrijlating van de drie tot stand te brengen. Hij zei in Libanon niet de indruk te hebben gekregen dat de door de Hezbollah–strijders ontvoerde militairen niet langer in leven zijn. ‘Ik geloof dat zij nog leven’, zei Annan.

Annan vertrok vervolgens naar de Westoever voor besprekingen met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Hij zei daar dat Israël een einde moet maken aan de afgrendeling van de Gazastrook en alle grensposten moet openstellen. De VN–chef reisde later woensdag door naar Jordanië, waar hij donderdag zal spreken met de Jordaanse koning Abdullah II en minister van buitenlandse zaken Abdul–Illah al–Khatib.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer