Aanvullend herzieningsverzoek Deventer moordzaak
AMSTERDAM (ANP) - Advocaat Geert-Jan Knoops heeft bij de Hoge Raad een aanvullend herzieningsverzoek voor de Deventer moordzaak gedaan.
Aanleiding voor het verzoek vormt een aantal foto’s dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft gemaakt van de blouse die het slachtoffer ten tijde van de moord droeg.Het kledingstuk heeft tot dusver een cruciale rol gespeeld in de zaak, omdat daarop een reeks biologische sporen werd gevonden van Ernest Louwes, de man die tot twaalf jaar cel werd veroordeeld voor de moord. Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde Louwes in 2004 mede op basis van die sporen.
Knoops betoogde ook toen al dat de sporen door contaminatie (besmetting met sporen die van andere goederen afkomstig zijn) op de blouse konden zijn gekomen, omdat deze destijds op een slordige manier door de politie zou zijn bewaard. Het hof verwierp die stelling.
Uit de NFI-foto’s blijkt volgens Knoops dat ook dat onderzoeksinstituut niet conform de regels met het bewijsstuk is omgesprongen. Op de foto’s is de blouse te zien terwijl hij over de schouders van een paspop hangt, in een ruimte waar zich ook andere spullen bevinden. Zowel de paspop als de spullen kunnen tot ’vervuiling’ van sporen leiden, hetgeen aanzienlijke consequenties voor het tegen Louwes gebruikte bewijs zou kunnen hebben.
Het Openbaar Ministerie verrichtte vanaf januari van dit jaar een zogeheten oriënterend vooronderzoek in de geruchtmakende moordzaak, om twijfels omtrent de juistheid van de veroordeling van Louwes te bevestigen dan wel te ontzenuwen. Het onderzoek leidde volgens het OM slechts tot meer sporen die in de richting van Louwes wijzen. Knoops betwist dat. Vorige maand diende de raadsman een verzoek tot herziening van de zaak bij de Hoge Raad in.
Het NFI gaat niet specifiek op de zaak in, omdat deze nog onder de rechter is. Die moet beoordelen of een „stuk van overtuiging”, zoals in dit geval de blouse, nog bruikbaar is, aldus een woordvoerder. Het instituut zegt volgens internationale kwaliteitsnormen te werken, waarop het jaarlijks wordt gecontroleerd.