Economie

VS willen grotere rol China in Doharonde

PEKING (ANP) - De Verenigde Staten vinden dat China zich actiever moet opstellen in de slepende onderhandelingen over een vrijere wereldhandel.

30 August 2006 08:32Gewijzigd op 14 November 2020 04:03

De Amerikaanse handelsgezant Susan Schwab heeft dinsdag gezegd dat China een hoop te verliezen heeft als de onderhandelingen in het kader van de zogeheten Doharonde op een definitieve mislukking uitdraaien. Volgens Schwab kan de Doharonde alleen slagen als China daar op een positieve en actieve manier aan deelneemt. Dat is in het belang van het land zelf, dat een van de grootste exporteurs ter wereld is, aldus de handelsgezant.Het bezoek van Schwab aan China vormde het sluitstuk van een reis door Azië. De reis stond voor een deel in het teken van de vastgelopen handelsonderhandelingen, die dit jaar zouden moeten worden afgerond.

De Doharonde ging vijf jaar geleden van start in de gelijknamige hoofdstad van Qatar. De besprekingen lopen echter ver achter op schema en kwamen deze zomer in een impasse. Het grootste struikelblok vormt onenigheid tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten over landbouwsteun. De meningsverschillen hebben vooral betrekking op subsidies en invoerheffingen in de landbouw.

China speelt een opmerkelijke rol in de onderhandelingen, die onder de vlag van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) worden gevoerd. Het land werd in 2001 zelf lid van de WTO, en moest in ruil daarvoor een reeks van toezeggingen doen, onder meer op het gebied van markttoegang. In de WTO-onderhandelingen die nu lopen, heeft China zich volgens waarnemers opvallend stil gehouden. Het land lijkt zich te verschuilen achter de afspraken uit 2001.

De rol van China in de WTO-onderhandelingen kan een complicerende factor gaan vormen in het toch al ingewikkelde handelsoverleg. De afspraken die in het kader van de Doharonde moeten worden gemaakt, lopen zeker tot 2020. Tegen die tijd zijn veel opkomende markten, waaronder China, economisch stukken groter dan ze nu zijn. Dit speelt in de onderhandelingen een belangrijke rol. Westerse landen hameren op toezeggingen van de zogeheten ontwikkelde ontwikkelingslanden, onder meer op het terrein van grensoverschrijdende diensten.

Susan Schwab greep het bezoek aan Peking aan om een reeks van tekortkomingen aan te roeren in de liberalisering van de Chinese economie. Ze vindt dat het met name ontbreekt aan hervormingen in de financiële sector. Buitenlandse banken moeten volgens haar meer mogelijkheden krijgen om actief te worden in China. Schwab vindt verder dat China zijn markten verder moet openen voor onder meer auto-onderdelen en wil dat Amerikaanse telecombedrijven meer voet aan de grond krijgen.

De handelsgezant uit de VS besprak de kwestie tijdens een bezoek aan de Chinese minister van Handel Bo Xilai. Deze toonde zich bereid aan te sturen op hervatting van de WTO-onderhandelingen. Bo Xilai voegde eraan toe vooral een inspanning te verwachten van de rijkere landen. Susan Schwab zei dat China zich niet moet verschuilen achter landen als India en Brazilië, die in het WTO-overleg een prominente rol spelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer