Nieuwe partijen: politiek via internet
DEN HAAG - De kiezer heeft op 22 november keus genoeg: zeker twintig partijen zijn van plan mee te doen aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Tot middernacht konden nieuwe partijen zich inschrijven bij de Kiesraad. „Via internet moeten burgers weer een stem krijgen.”
Maandag meldden zich op de valreep nog twee nieuwe partijen: Aanklacht Jongkind en Recht Vrede Vrijheid.nl. Het totaal van geregistreerde partijen komt daarmee op 56. Van zeker twintig partijen is bekend dat ze een gooi gaan doen naar een zeteltje of wat in de Tweede Kamer.Opvallend veel nieuwe partijtjes zijn van plan de burger via internet „eindelijk” eens een stem te geven. Want de gevestigde partijen doen dat niet, hebben dat ook nooit gedaan.
Nederland een democratie? Niet echt. Aanklacht Jongkind wil weer politiek bedrijven zoals de zestiende president van Amerika Abraham Lincoln het ooit formuleerde: „Regering van het volk, door het volk, voor het volk.”
Bij de Internet Partij Nederland (IPNL) krijgen burgers het zelfs „rechtstreeks voor het zeggen.” Iedereen kan op de website van de partij zijn mening geven over de meest uiteenlopende onderwerpen. Zo ontstaat een discussie die uiteindelijk zal worden afgesloten met een digitale stemming. De uitslag bepaalt het verkiezingsprogramma. Eenvoudiger kan het niet, beweren de oprichters op de site. Hun motto: „Houd de stemming erin!”
Zelf spreken de oprichters op hun site van een unieke methode. Uniek is het zeker. Toch maken ook steeds meer gevestigde partijen gebruik van internet als klankbord. Zo bieden Kamerleden vaak ruimte om mee te discussiëren via weblogs.
De Kiesraad heeft besloten de partij Ons Fortuyn niet toe te laten. De partijnaam geeft volgens de Kiesraad verwarring met de naam van Lijst Pim Fortuyn.