Werkgeversbijdrage in Belastingplan
DEN HAAG - Minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil de verplichte werkgeversbijdrage voor de kinderopvang niet via een wetsvoorstel maar via het Belastingsplan 2007 regelen. Op die manier kan de regeling al vanaf 1 januari in werking treden.
Gaat het niet rechtsom, dan moet het maar linksom, moet minister De Geus hebben gedacht. In juni, nog voor de val van het kabinet, kondigde hij een wetsvoorstel aan om werkgevers vanaf 2007 verplicht te laten meebetalen aan de kosten van de kinderopvang van hun werknemers. Maar door de val van Balkenende II is de invoering per 1 januari plotseling in gevaar gekomen.De Geus verzon met zijn ambtenaren een list: het wetsvoorstel wordt ingetrokken, en de inhoud van het voorstel wordt opgenomen in het Belastingplan 2007 en op Prinsjesdag aangeboden. Op die manier vermijdt de minister lange procedures.
De SGP heeft „grote bezwaren” tegen deze gang van zaken. „Wetsvoorstellen, en zeker ingrijpende wetsvoorstellen zoals deze, behoren via een fatsoenlijke parlementaire behandeling te worden geregeld en niet via de achterdeur”, aldus een woordvoerder. Fractievoorzitter Van der Vlies zou zich daarom dinsdagmiddag, bij een ingelaste vergadering over de procedure, tegen deze werkwijze verzetten.
In een brief aan de Tweede Kamer schrijft De Geus dat het kabinet het „van groot belang” acht om het plan al op 1 januari in werking te laten treden. Hij vindt dat de huidige vrijwillige regeling te weinig wordt nageleefd en hij heeft geen vertrouwen in verbetering.
De huidige regeling gaat ervan uit dat ouders, de overheid en de beide werkgevers ieder een derde van de kosten voor kinderopvang betalen. Per werkgever gaat het dus om een zesde van de rekening. Uit recent onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken blijkt echter dat ruim een derde van de werknemers geen of te weinig vergoeding van zijn baas ontvangt. Een verplichte werkgeversbijdrage moet dat veranderen.