Kerk & religie

Christelijk congres tegen uitsluiting

DOORN - Het Christelijk-Sociaal Congres (CSC) heeft zijn jaarlijkse bijeenkomst vrijdag afgesloten met de zogenoemde Missie van Doorn. Ruim 45 christelijk-sociale organisaties willen zich concreet gaan inzetten voor sociale participatie van mensen die volgens hen te vaak worden uitgesloten.

Kerkredactie
25 August 2006 23:06Gewijzigd op 14 November 2020 04:02

De stichting CSC vormt een bundeling en het platform van uiteenlopende maatschappelijke organisaties die zich op grond van hun statuten op hun christelijk-sociale identiteit willen laten aanspreken. Onder meer het CNV, de Evangelische Alliantie, het Nederlands Bijbelgenootschap, de Radboud Universiteit Nijmegen en de Stichting voor Reformatorische Wijsbegeerte nemen eraan deel.In de Missie van Doorn spreken de leden van het CSC uit zich zorgen te maken over de ontwikkeling van de Nederlandse samenleving. „Natuurlijk: er is welvaart en welzijn en veel mensen hebben een gelukkig leven. Toch zijn er -ook in ons eigen land- mensen duurzaam uitgesloten van de welvaartsontwikkeling”, aldus de missie.

De CSC-leden zeggen te beseffen dat zij niet alle problemen in één keer kunnen aanpakken. Daarom maken ze een keuze. „Wij kiezen voor de aanpak van een probleem dat in Nederlandse samenleving urgent is: het probleem van de uitsluiting. Met name te veel nieuwkomers en hun kinderen en kindskinderen hebben part noch deel aan onze samenleving. Hun bijdrage wordt niet gevraagd of gewaardeerd. Ze ervaren meer beperkingen dan kansen. Ze voelen zich ontheemd in een samenleving die afstand bewaart.”

In de Missie van Doorn -waaraan oud-premier Lubbers een actieve bijdrage leverde- spreekt het CSC uit dat het initiatieven zal ondernemen om in steden en regio’s het proces van „hartelijke insluiting” praktisch te bevorderen. Het CSC wil dit doen in de zorg, het onderwijs, de wereld van de arbeid en in stadswijken en dorpen.

In een speciale krant die vrijdag verscheen ter gelegenheid van het CSC, pleit hulpbisschop E. de Jong van het bisdom Roermond voor een ministerie voor het gezin. Omdat de samenleving steeds zelfzuchtiger wordt, vallen te veel kinderen en jongeren tussen wal en schip, vindt De Jong. Het ministerie zou alle wetten en voorstellen die te maken hebben met kinderen moeten beoordelen op de gevolgen voor gezinnen, schrijft de hulpbisschop.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer