UPC moet naam abonnee prijsgeven
AMSTERDAM (ANP) - UPC, moederbedrijf van internetaanbieder Chello, moet de naam en het woonadres van een abonnee opgeven aan de auteursrechtenorganisatie Brein.
Dit heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam donderdag bepaald.Brein had de rechter ingeschakeld omdat UPC weigerde de persoonsgegevens te onthullen van de klant die grote hoeveelheden beschermde films, muziek en software had aangeboden via een internetpagina.
Met hulp van een deurwaarder werd die site in februari uit de lucht gehaald.
De rechter heeft nu geoordeeld dat een serviceprovider kan worden verplicht de gevraagde gegevens te verstrekken als sprake is van inbreukmakend (onrechtmatig) handelen van abonnees. Daarnaast dient vrijwel zeker te zijn dat de abonnee ook daadwerkelijk degene is die zich aan dit handelen heeft bezondigd.
Volgens de voorzieningenrechter kan het zo zijn dat de privacybelangen van iemand moeten wijken voor het optreden tegen onrechtmatig handelen. Die criteria zijn in dit geval van toepassing, aldus de rechter.
Simon Hanja, technisch directeur van provider XS4all, zei donderdag in het Radio 1 Journaal dat de 3000 internetaanbieders in ons land niet de deskundigheid hebben om al die afwegingen te maken. Hij pleitte ervoor dat de providers en potentiële klagers een klachtensysteem opzetten dat in voorkomende zaken een onafhankelijk oordeel velt.
De stichting Brein wil graag met de providers praten. „Maar dat wil niet zeggen dat we niet ook de abonnees die grootschalig inbreuk maken zelf willen kunnen aanspreken, desnoods via de rechter”, aldus Okke Delfos Visser, hoofd van de juridische afdeling.
Hij noemt het vonnis „goed nieuws voor artiesten, filmmakers, muzikanten en componisten die op internet op legale wijze hun brood willen verdienen. Zij hoeven zo niet langer te concurreren met mensen die op grote schaal illegaal films, muziek en software aanbieden.”
Brein verloor eerder een rechtszaak tegen vijf grote aanbieders (waaronder Chello) om de gegevens van 45 gebruikers van het veelgebruikte uitwisselprogramma Kazaa. Dit kort geding was een nieuwe poging.