„Indonesië gematigd islamitisch”
JAKARTA - De Indonesiërs hangen een gematigde vorm van de islam aan. Zo’n twee derde van de Indonesiërs is tegen de invoering van strenge islamitische wetten, zoals het amputeren van de handen van dieven.
Dat blijkt uit een donderdag verschenen opiniepeiling van het Indonesische Survey Circle. Het onderzoek werd in juli en augustus uitgevoerd onder 700 van de circa 220 miljoen Indonesiërs. Indonesië is in bevolkingsaantal het grootste islamitische land ter wereld. Ruim 85 procent van de bevolking is moslim, bijna 10 procent is christen.Slechts 11,5 procent van de Indonesiërs wil dat de sharia, de islamitische wetgeving, gaat gelden. Bijna 70 procent zei de voorkeur te geven aan de huidige, seculiere democratie.
Bijna 78 procent van de 700 ondervraagden vindt dat de wet vrouwen niet moet dwingen om hoofddoekjes te dragen. Wel meent 80 procent van de Indonesiërs dat er maatregelen genomen moeten worden tegen prostitutie, gokken en het drinken van alcohol. Het onderzoek had een foutmarge van 4,8 procent.
De Indonesische staat is seculier en kent geen strikt islamitische wetgeving. De enige uitzondering vormt de provincie Atjeh in Noord-Sumatra, waar orthodoxe stromingen binnen de islam traditioneel veel aanhang hebben. De provincie Centraal-Sulawesi was de afgelopen jaren het toneel van een felle en bloedige strijd tussen moslims en christenen, die aan ongeveer 1000 mensen het leven kostte.
Sinds 2001 zitten drie rooms-katholieken vast. Zij worden ervan beschuldigd het brein te zijn achter het religieuze geweld tussen moslims en christenen in 2000 op Sulawesi. Ook zouden ze in dat jaar de leiding hebben gehad bij een aanslag op een islamitische school op Midden-Sulawesi.
Het drietal zou aanvankelijk op 12 augustus worden geëxecuteerd. De terechtstelling werd echter op het laatste moment uitgesteld. Intussen gaan er geruchten dat de executie van de drie mogelijk zaterdag zal plaatsvinden.