CDA en D66: Ontzie bedrijven na schrappen energiesubsidie
DEN HAAG (ANP) – CDA en D66 in de Tweede Kamer willen dat minister Joop Wijn van Economische Zaken boeren en andere ondernemers tegemoet komt, nadat hij de zogeheten MEP–subsidies voor het opwekken van groene stroom heeft geschrapt.
D66–Tweede Kamerlid Boris van der Ham wil dat Wijn komt met een regeling om „knelpunten" weg te nemen bij ondernemers die investeringen hebben gedaan in de verwachting dat ze subsidie zouden krijgen.CDA–Kamerlid Jos Hessels wil voorkomen dat „kleinere projecten", vooral projecten waarbij biomassa wordt gebruikt, vertraging oplopen. Bovendien dringt hij bij Wijn aan op een nieuwe regeling, die meer gericht wordt op technische vernieuwing van de installaties en op rendement. Die nieuwe regeling zou dan een terugwerkende kracht kunnen krijgen tot vorige week vrijdag, de dag dat Wijn onverwacht de subsidies stop zette.
Van der Ham toont begrip voor het stopzetten, maar verwijt Wijn wel dat die daarbij niet aangaf hoe hij in de toekomst verder wil gaan met het stimuleren van duurzame energie.
Minister Wijn kwam met de subsidiestop, nadat was gebleken dat de kosten van de regeling de komende jaren hoger gaan uitvallen dan verwacht. Bovendien denkt Wijn dat de doelstelling om in 2010 9 procent van de stroom duurzaam op te wekken ook gehaald wordt bij een subsidiestop.
PvdA–Tweede Kamerlid Diederik Samsom tilt minder zwaar aan de kosten van de regeling dan Wijn en plaatst bovendien vraagtekens bij de conclusie dat de doelstelling toch wel wordt gehaald. Hij wil dat Wijn zijn besluit om te stoppen met de subsidies intrekt. Dan is het dus ook niet nodig om „van geval tot geval” ondernemers te gaan compenseren, aldus Samsom.
VVD–Tweede Kamerlid De Krom zegt al jaren aan te dringen op het stoppen met de „open einde” regeling, waarvan de kosten niet te beheersen zijn. Bovendien zijn de subsidies volgens hem te weinig gericht op nieuwe technologie en houden ze onrendabele installaties te lang in stand. De Krom wil „geen valse verwachtingen wekken” en pas uitspraken doen over eventuele compensatie van ondernemers, nadat Wijn hiervan een inventarisatie heeft gemaakt en er dus inzicht bestaat in de kosten. De Krom denkt bij dat laatste aan het FES–fonds, dat gevoed wordt met aardgasbaten, en vraagt CDA en D66 waar zij het geld voor de compensatie vandaan denken te halen.
GroenLinks is uitermate kritisch over het dichtdraaien van de subsidiekraan en wil bovendien van Wijn weten of bedrijven alsnog een aanvraag kunnen indienen en/of kosten vergoed kunnen krijgen.