„Macht farmaceutische industrie inperken"
DEN HAAG (ANP) – Het kabinet moet maatregelen nemen om de macht van de farmaceutische industrie te beperken. Agnes Kant van de SP–fractie in de Tweede Kamer presenteert woensdag in de Kamer een initiatiefnota met 25 actiepunten om dat te bereiken.
Volgens haar bepalen medicijnfabrikanten nu te vaak voor welke ziekten nieuwe medicijnen worden ontwikkeld en voor welke ziekten niet. Daarbij bedienen de fabrikanten zich volgens Kant van allerlei slinkse methoden om artsen te sturen in de beslissing welke medicijnen ze aan een patiënt voorschrijven.Ze pleit voor meer onafhankelijk onderzoek naar nieuwe medicijnen, en strengere regels voor artsen om het beste medicijn voor te schrijven aan een patiënt, en niet het medicijn dat de arts de meeste cadeautjes oplevert.
Volgens Kant zijn er wel instanties die onafhankelijkheid proberen af te dwingen bij bijvoorbeeld medicijnonderzoek en marketing, maar functioneren die niet goed.
Als voorbeeld noemt ze de Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR). De stichting heeft tot taak te controleren of artsen zich niet te veel laten beïnvloeden door fabrikanten bij het voorschrijven van medicijnen. Het bestuur van de stichting wordt gevormd door onder meer de fabrikanten zelf. De overheid heeft er in 2002 voor gekozen de sector zichzelf te laten controleren. Deze week oordeelde de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat ze dat tot op heden niet goed doet: de controle is te laks.
Kant pleit er verder voor dat een onafhankelijke commissie bepaalt aan welk wetenschappelijk onderzoek geld wordt gegeven. „Je krijgt dan als het ware een buffer tussen de onderzoekers en de geldverschaffers. Nu bepalen de bedrijven, de geldverschaffers, zelf welk onderzoek ze steunen. Hierdoor is er bijvoorbeeld weinig geld voor de ontwikkeling van medicijnen voor zeldzame ziekten, of voor onderzoek naar de vraag of ouderen niet beter psychotherapie zouden kunnen krijgen voor hun kwalen dan handenvol pillen. Misschien worden ze van al die pillen alleen maar zieker, en is het niet in het belang van de fabrikanten om dat vast te stellen”.
Kant heeft eerder met een partijgenoot een boek geschreven over de macht van de medicijnfabrikanten. Journalist Joop Bouma presenteerde eerder dit jaar ook een boek over dat onderwerp. Beide boeken komen woensdag in de Kamer aan de orde.