Israël en Jordanië pakken problemen Dode Zee aan
Ondanks de politieke spanningen in het Midden-Oosten gaan Israël en Jordanië samenwerken bij een project om een einde te maken aan de daling van het waterpeil in de Dode Zee.
De Dode Zee markeert een groot deel van de huidige grens tussen Israël en Jordanië. Ook een deel van de Palestijnse gebieden grenst eraan.
Het zeer zoute water in de Dode Zee zakt de afgelopen twintig jaar met gemiddeld een meter per jaar. Als aan die ontwikkeling geen einde komt, is de zee binnen enkele tientallen jaren opgedroogd, aldus de Israëlische en de Jordaanse autoriteiten. De kustlijn is op sommige plaatsen de afgelopen decennia 2 kilometer teruggeweken.
Jordanië heeft voorgesteld samen met Israël het waterniveau in de Dode Zee, dat overigens het laagste punt op aarde vormt, de komende jaren kunstmatig te verhogen door water uit de Rode Zee over te pompen.
Samenwerking tussen Israël en Jordanië om de problemen met het waterpeil van de Dode Zee aan te pakken, staat sinds het vredesakkoord van 1994 tussen beide landen op het programma, maar is door gebrek aan financiering en de politieke spanningen rond het Israëlisch-Palestijnse conflict nooit van de grond gekomen. De afgelopen maanden zou volgens Israëlische en Jordaanse bronnen na informeel overleg een akkoord zijn gesloten over een concrete aanpak van het probleem.