Binnenland

Onderzoek naar miscommunicatie terreurincident

DEN HAAG (ANP) – De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) onderzoekt samen met de politie en de marechaussee hoe het komt dat de NCTb het afgelopen weekeinde te laat is geïnformeerd over een mogelijke terreurdreiging. Dat zei een woordvoerder van de NCTb woensdag.

23 August 2006 13:14Gewijzigd op 14 November 2020 04:02

Het is volgens hem duidelijk dat er sprake is geweest van miscommunicatie, maar het onderzoek moet uitwijzen hoe een en ander exact is gegaan. De zaak begon zondagavond bij het terrein van festival Lowlands in Biddinghuizen. Een 21–jarige man in een witte jurk deed zich voor als terrorist met bomgordel. Nadat bewakers hem hadden tegengehouden, vluchtte hij in een gestolen auto. Daarop begon de politie Flevoland een klopjacht op de man.De NCTb zegt „niet tijdig” te zijn geïnformeerd over de dreiging. Bij een serieuze dreiging moet dat altijd direct gebeuren, zodat de NCTb snel veiligheidsmaatregelen kan nemen. Dat kon nu pas na een paar uur, dankzij een telefoontje van de marechaussee op Schiphol. „We zijn blij dat de marechaussee wel de helderheid van geest had om ons te waarschuwen”, zei de woordvoerder.

Volgens een woordvoerder van de marechaussee heeft zijn dienst direct na de melding van de politie extra beveiligingsmaatregelen op de luchthaven genomen en direct de NCTb gewaarschuwd.

Nadat de verdachte er in de auto vandoor was gegaan, heeft de politie ook omliggende korpsen ingeschakeld om hem in te rekenen. Dat lukte uiteindelijk tegen de ochtend, op het festivalterrein. De man met nep–explosieven werd na verhoor in verzekering gesteld.

De regiopolitie in Flevoland weigert voorlopig het boetekleed aan te trekken voor de lange staat van paraatheid waarin Schiphol zondag tijdelijk verkeerde. Hoewel allang duidelijk was dat de jongen met het bommenpak op festival Lowlands een grappenmaker was, bleef het vliegveld nog uren in de alarmfase.

Een woordvoerster van de politie zegt dat het Flevolandse korps momenteel bekijkt hoe de procedure bij een terreurdreiging precies in elkaar steekt. Daarbij hoort ook de vraag wie wie moet waarschuwen. „Wij zijn maar een klein onderdeeltje in een veel groter geheel. Het kan best zo zijn dat de fout niet bij ons ligt, omdat wij daar helemaal geen verantwoordelijkheid voor dragen”.

De 21–jarige grappenmaker uit Amstelveen zit trouwens nog steeds vast voor onderzoek. De jongen wordt onder meer beschuldigd van het veroorzaken van een bedreigende situatie, omdat hij met bommenpak rondliep, ook al was dat nep. De politie verdenkt hem ook nog van autodiefstal. Die aanklacht kan trouwens nog veranderen. Het wordt dan een minder zware aanklacht dat hij de auto heeft gebruikt, terwijl hij wist dat de wagen gestolen was.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer