Buitenland

Kony vraagt asiel aan in Centraal-Afrika

KAMPALA - Steeds meer tekenen wijzen op een op handen zijnde vredesovereenkomst tussen de Ugandese regering en de rebellengroep Verzetsleger van de Heer (LRA).

Van onze correspondent
23 August 2006 11:22Gewijzigd op 14 November 2020 04:02

Rebellenleider Joseph Kony heeft politiek asiel gevraagd aan de regering van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Bovendien zouden nu ook de VN het intrekken van het arrestatiebevel tegen Kony door het Internationaal Strafhof, steunen. Ten slotte is er een doorbraak bij de vredesonderhandelingen die sinds enkele maanden lopen in de Sudanese stad Juba.Volgens de Ugandese krant Daily Monitor besprak president Museveni afgelopen maandag een eventueel politiek asiel van Joseph Kony met een hoge ambtenaar van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). De keuze van Kony voor de CAR ligt voor de hand. Dat land grenst aan het noorden van Congo, waar Kony zich op dit moment verschuilt. Bovendien zou Kony al een basis hebben in het zuiden van de CAR. Als Kony toestemming krijgt om in de CAR te gaan wonen, is in ieder geval het probleem over zijn huisvesting opgelost.

Het grootste probleem voor een vredesovereenkomst tussen de Ugandese regering en de LRA is echter dat het Internationaal Strafhof in Den Haag vorig jaar arrestatiebevelen heeft uitgevaardigd tegen Joseph Kony en vier van zijn commandanten. Zij worden verdacht van grove oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Inmiddels is een van de commandanten door het Ugandese leger doodgeschoten.

President Museveni van Uganda beloofde amnestie te verlenen aan Kony en de zijnen als zij stoppen met vechten. Die belofte bracht hem in conflict met het strafhof. Aanvankelijk leek het erop dat de internationale gemeenschap zich achter het strafhof zou scharen. Dat zou de kans op een vredesovereenkomst negatief hebben beïnvloed. Gisteren vertelde het Ugandese parlementslid Betty Amongi echter dat niet alleen verschillende landen waaronder de VS, maar ook de VN overstag zouden zijn en voorstander zouden zijn van het intrekken van de arrestatiebevelen.

Doorbraak
Ten slotte leek dinsdag een doorbraak te zijn gekomen bij de vredesonderhandelingen in Juba. De delegatie van de LRA presenteerde een voorstel voor een staakt-het-vuren waarbij zij bereid is haar soldaten terug te trekken binnen enkele vastgestelde gebieden. Nu opereren LRA-rebellen verspreid in het noorden van Uganda en Zuid-Sudan.

Juist die verspreiding is de kracht van de LRA. Als de LRA-rebellen zich daadwerkelijk terugtrekken binnen vastgestelde gebieden, zijn zij dus hun dekmantel kwijt. De honderden tot hoogstens enkele duizenden hongerige rebellen staan dan machteloos tegenover het goed uitgeruste leger van Uganda.

Een eventuele overeenkomst zou een einde maken aan een bloedige burgeroorlog waarbij in twintig jaar vele duizenden doden zijn gevallen. Duizenden kinderen zijn ontvoerd en tot vechten gedwongen en de totale plattelandsbevolking van het noorden van Uganda kwam terecht in troosteloze vluchtelingenkampen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer