Iran biedt Westen serieuze gesprekken aan
TEHERAN/WASHINGTON (ANP) – Iran wil vanaf woensdag met de vijf wereldmachten en Duitsland „serieuze besprekingen" voeren over de nucleaire ambities van het land. Maar de islamitische republiek lijkt niet tegemoet te komen aan de eis van de internationale gemeenschap dat het eerst de nucleaire activiteiten staakt.
Dat hebben Iraanse media dinsdag gemeld, naar aanleiding van de officiële reactie van de regering in Teheran op de in juni gestelde eis van de internationale gemeenschap. De inhoud van de brief, die werd overhandigd aan de ambassadeurs van China, Duitsland, Frankrijk, Groot–Brittannië, Rusland en Zwitserland is niet formeel bekendgemaakt.De ambassade van het laatstgenoemde land vertegenwoordigt de belangen van de VS in Teheran, omdat Washington al meer dan een kwart eeuw geen diplomatieke betrekkingen met Iran heeft.
De Verenigde Staten zijn, net als de Europese grootmachten en China, bang dat Iran in het geheim werkt aan de bouw van nucleaire wapens. De zes grote mogendheden hebben Iran een voorstel gedaan om uit de impasse te geraken. In ruil voor het staken van de uraniumverrijking wil het Westen Iran op politiek en economisch vlak tegemoetkomen. De VN–Veiligheidsraad, gedomineerd door de mogendheden die eisen aan Iran stellen, heeft het land tot 31 augustus de tijd gegeven om de verrijking te staken. Anders kan de raad tot sancties besluiten.
Hoewel de Iraanse reactie niet officieel bekend is gemaakt, kwamen er uit de islamitische republiek geen hoopgevende berichten die duiden op een snelle diplomatie oplossing. Het Iraanse persbureau FARS meldde dat Iran de dialoog weliswaar wil voorzetten, maar zonder de verrijking van uranium te staken. Dat is onaanvaardbaar, aldus een topfunctionaris van de Iraanse Organisatie voor Atoomenergie, Mohammed Saeedi.
De organisatie leek juist meer olie op het diplomatieke vuur te gooien, met het bericht dat de islamitische republiek het onderzoek naar de verrijking van uranium uitbreidt. Teheran zou onderzoek doen naar nog modernere centrifuges voor de verrijking van uranium. Laagverrijkt uranium is noodzakelijk voor de opwekking van atoomenergie, waarvoor Iran het naar eigen zeggen nodig heeft. De internationale gemeenschap vreest echter dat het land hoogverrijkt uranium probeert te maken en daarmee een kernbom wil produceren.
Inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap IAEA kregen afgelopen weekeinde geen toestemming om het belangrijke nucleaire complex Natanz in het midden van Iran te bezoeken. In Natanz kan uranium worden verrijkt.
IAEA–inspecteurs zeiden dinsdag dat ze in Iran steeds vaker op gebrek aan medewerking van de Iraanse autoriteiten stuiten. Ze voegden eraan toe dat de ’nucleaire waakhond’ nog wel in staat is het nucleaire programma van Iran te volgen.
Op zijn beurt voerden de Verenigde Staten dinsdag de diplomatieke druk op Iran alvast op. Washington liet weten klaar te zijn voor economische sancties. De VS willen snel werk maken van een VN–resolutie, als het regime in Teheran de internationale gemeenschap blijft trotseren, aldus de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, John Bolton.