Academici maken rapport over zorg
DRIEBERGEN - In kaart brengen hoe steeds minder specialisten, verpleegkundigen en andere ’witte jassen’ steeds meer patiënten met een chronische ziekte kunnen helpen. Met die opdracht is de eerste Nationale DenkTank maandag van start gegaan.
Het gezelschap bestaat uit een team van 24 masterstudenten, pas afgestudeerden en promovendi dat jaarlijks van samenstelling gaat wisselen. Na een inwerkperiode van twee weken gaan ze vanaf september op vrijwillige basis twee maanden full-time met het onderzoek aan de slag.De belangrijkste vraag waarover de DenkTank zich gaat buigen, is hoe medici de zorg aan chronisch zieken kunnen verbeteren door de principes van disease management beter toe te passen. In deze benaderingswijze krijgt een specifieke patiëntengroep, bijvoorbeeld hartpatiënten, zorg van een team van medici, waarbij dure specialisten delen van de behandeling zoals routinecontroles zo veel mogelijk afstoten aan lager geschoolde assistenten.
Patiënten krijgen training over bijvoorbeeld het injecteren van medicijnen en het doen van eenvoudige zelfcontroles. In Nederland worden de principes van disease management alleen nog maar bij diabetespatiënten toegepast. Voordat de benadering ook bij hartpatiënten en patiënten met chronische bewegings- en ademhalingsmoeilijkheden kan worden gebruikt, moeten paramedici en gespecialiseerde verpleegkundigen de bevoegdheid krijgen medicijnen voor te schrijven of patiënten door te verwijzen.
Een andere voorwaarde is dat door betere ICT-toepassingen het patiëntendossier van een patiënt beschikbaar is voor alle hulpverleners uit een team.