Economie

LTO: Wijn brengt boeren in problemen

DEN HAAG (ANP) – Tientallen boeren en tuinders hebben maandag hun nood geklaagd bij LTO–Nederland, de organisatie opkomt voor hun belangen, nadat minister Joop Wijn van Economische Zaken vrijdag plotseling de subsidiekraan voor duurzame energie heeft dichtgedraaid.

21 August 2006 20:08Gewijzigd op 14 November 2020 04:01

Een woordvoerder van LTO–Nederland zegt dat zijn organisdatie de kwestie dinsdag wil bespreken met CDA–landbouwminister Cees Veerman tijdens overleg dat toch al op de agenda stond. Boeren die investeren in installaties voor duurzame energie zitten met „de handen in het haar", aldus de woordvoerder van LTO–Nederland. Het gaat om investeringen die per bedrijf kunnen oplopen van 2 tot 3 miljoen euro. Bij het aanvragen van de zogeheten MEP–subsidies gaat het om een langdurig traject. De subsidie wordt pas toegekend na een milieuvergunning en een bouwvergunning. Volgens LTO–Nederland worden er soms al tonnen geïnvesteerd in het vertrouwen dat de subsidie wel zal komen.Wijn kondigde vrijdag plotseling aan, dat er geen MEP–subsidie wordt verstrekt op nieuwe projecten. De kosten vallen in de komende jaren hoger uit dan tot dusver verwacht en de doelstelling om in 2010 zo’n 9 procent van de stroom duurzaam op te wekken wordt toch wel gehaald.

Greenpeace betwijftelt dat. Wijn baseert zich op het jaarverslag van de organisatie EnerQ, maar volgens de milieu–organisatie blijkt daar niet uit dat het doel wordt bereikt met alleen de subsidies die tot dusver zijn toegekend. Ook het Milieu– en Natuurplanbureau laat volgens Greenpeace zien dat het doel alleen bereikt wordt bij ongewijzigd beleid.

De NWEA, de organisatie die de belangen behartigt van bedrijven die zich bezighouden met windenergie, vindt dat Wijn „gevoelige klap" toebrengt aan de sector. Uneto–VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel, is „onaangenaam verast".

„Juist nu er een structurele en wereldwijde energieschaarste heerst, bewijst deze maatregel eens te meer dat het de Nederlandse overheid geen ernst is om met kracht de ontwikkeling van alternatieve bronnen te bevorderen", aldus de NWEA.

De organisatie verwijt Wijn dat die geen overleg heeft gevoerd met de sector, die „hard getroffen wordt". „Vele projecten zullen abrupt worden afgebroken na jarenlange voorbereiding. De kosten hiervan worden afgewikkeld op de veelal kleine ondernemingen die dit niet of met moeite kunnen dragen".

Volgens de NWEA is een „betrouwbare overheid met een stabiel beleid noodzakelijk" om duurzame energie te ontwikkelen. Uneto–VNI deelt deze kritiek en spreekt over een „zwabberbeleid": „Door regelmatig de subsidieregeling van toepassing te verklaren en vervolgens weer in te trekken, voelen de investeerders zich onzeker en zullen in het vervolg wel twee keer nadenken voor zij geld steken in dergelijke projecten".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer