„Leermeester moet godsvrucht uitstralen”
KRABBENDIJKE - Als eerste van de reformatorische scholen voor voortgezet onderwijs opende het Calvijncollege in Zeeland vrijdagavond het nieuwe schooljaar 2006/2007.
Ds. G. Gerritsen, predikant van de oud gereformeerde gemeente te Stavenisse, verzorgde de opening en sprak over het thema: ”Een godvruchtige leermeester, die uit het hart zijn leerling onderwijst”.De predikant bepaalde de leerlingen, ouders en personeel bij de geschiedenis van Elisa in 1 Koningen 6. „Elisa was een godvruchtige leermeester van een profetenschool. Als een leermeester geen godsvrucht uitstraalt, vervalt het volk. Toen de leerlingen de plaats waar ze les kregen te klein vonden, stuurde Elisa hen naar de Jordaan om daar een nieuw onderkomen te maken. Er was echter één leerling die graag wilde dat Elisa zelf ook meeging.”
De predikant vroeg aan de leerlingen of ze ook Elisa mee zouden nemen, als die hun leraar was. „Als je een godvrezende leraar hebt, zul je dat merken. Dan merk je het beslag van Gods Woord. Kun je het begrijpen dat het benoemen van de zonde moeilijk is? Ambtsdragers en leraren hebben een verantwoordelijke taak.”
De predikant benadrukte dat de leerlingen niet alleen moeten vragen om goede cijfers, maar vooral om waarachtige bekering. „Je kunt echter niet aan de ene kant God verlaten en aan de andere kant om bekering vragen. Een oudvader vergeleek dat eens met je hand in het vuur houden en vragen of God je bewaart.”
Directeur A. J. Vogel stond in zijn toespraak stil bij het thema ”Leren vanuit je hart”. „Waar het hart vol van is, loopt de mond van over. Als je hart erbij ligt, gaat het leren vanzelf.”
Het Calvijncollege heeft vier vestigingen. Op de openingsbijeenkomst in Goes spraken ds. J. M. D. de Heer uit Middelburg en G. E. Kamerik namens de directie. In Middelburg spraken ds. G. J. Baan uit Kapelle en directielid C. Giljam. In Tholen spraken ds. J. Joppe en locatiedirecteur P. M. Kunst.
Het Calvijncollege telt inmiddels 2994 leerlingen. In Krabbendijke start dit jaar aan de Kerkpolder een ”rebound-afdeling”, waar leerlingen die extra zorg behoeven, kunnen worden opgevangen.